Saunaen lever stadig

Foto: Pixabay

Saunaen er nok et levn fra et fjernt årti. Alligevel lever den i bedste velgående i de danske villaer, hvor den endda er med til at trække husprisen op.

I slutningen af 60’erne og starten af 70’erne blev der bygget saunaer i ikke så få danske parceller. Men energikrisen i 1973 satte en effektiv stopper for de energitunge svedekasser. Men det var langt fra et endegyldigt farvel til saunaen.

I dag har omkring 800-900 af de villaer, der er til salg, en sauna, og husene med sauna udbydes til ca. 1.500 kroner mere pr. kvadratmeter end husene uden. Samtidig er saunaerne populære især i sommerhusene, hvor over 2.000 af de udbudte sommerhuse har sauna.

For sommerhusenes vedkommende har saunaen ikke den store betydning for udbudsprisen. Flere steder i landet ligger udbudspriserne på sommerhuse og fritidsboliger med sauna faktisk lidt under gennemsnittet.

”De lave priser for fritidsboliger med sauna skyldes, at der tit er spa- og sauna i tilknytning til ferielejligheder i et feriecenter, hvor boligerne ofte er billige. Her trækker faciliteterne på feriecentret ikke boligens pris op. Lige omvendt er det for villaerne. Her er saunaen en del af huset, og huse med saunaer har tit en tilhørende spa-afdeling eller udvidet badeværelse, der også kan trække prisen op”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Saunaen har undgået udestue-deroute

Saunaen kunne ellers let have fulgt i udestuens fodspor. Udestuerne trækker generelt huspriserne ned, da de ekstra kvadratmeter ofte står uudnyttede hen og i bedste fald bliver brugt som pulterrum, der ikke just er en fryd for øjet. Saunaerne i villaerne kunne have lidt samme skæbne, da de let kunne være blevet degraderet til et ekstra rum, hvor rod, flyttekasser og den gamle standerlampe kunne forvises til.

Når kvadratmeterprisen alligevel er højere for villaer med saunaer end for villaer uden, tyder alt på, at de rent faktisk bliver brugt som saunaer eller har en værdi som andet end opbevaringskammer.

Sauna som wellness

Mange saunaer blev en del af den seneste wellness-bølge, hvor der blev postet penge i badeværelseombygninger. Der blev installeret jacuzzi og vandfaldsbrusere, og pludselige passede saunaen igen ind som led i den kropslige forkælelse.

Samtidig er der kommet mange nye saunatyper på markedet, der appellerer bredere end de gamle 70’er-saunaer. Havesaunaer i form af saunatønder i forunderlige udformninger er dukket op på det danske marked, og saunaerne fås i dag ikke bare som traditionel finsk sauna, men også som dampsaunaer, lyssaunaer, infrarøde saunaer og diverse saunahytter.

Find mere om