Sælgerne vendte i stigende grad tilbage til boligmarkedet i sidste uge

Der blev sat flere nye boliger til salg i sidste uge sammenlignet med ugen før, og det samlede niveau nærmer sig gennemsnittet for tidligere år. Foto: Boligsiden.

I sidste uge steg antallet af nye boliger til salg igen og denne gang med 10 procent sammenlignet med ugen før. Alligevel er det samlede udbud fortsat meget lavt – det skyldes en stigning i salget.

Tænkepausen lader til at være ovre for flere boligsælgere i Danmark. Efter et umiddelbart fald i antal nye boliger til salg, efter Danmark blev delvist lukket ned, ser det nu ud til, at flere af sælgerne igen har fået mod på at sætte deres bolig til salg.

De seneste tal viser nemlig, at der i sidste uge blev sat 10 procent flere nye boliger til salg end det var tilfældet i ugen før. Dermed fortsætter grafen over udviklingen sin stigning op mod det normale niveau for årstiden.

”Vi er tæt på det gennemsnitlige niveau for de seneste år, når vi ser på udviklingen over antal nye boliger til salg. Der blev både udbudt flere villaer og lejligheder i sidste uge sammenlignet med ugen før, og især er der kommet mange nye sommerhuse til salg. Derfor er det også endnu mere bemærkelsesværdigt, at vi samlet nu har et historisk lavt udbud af sommerhuse, der er ikke er set lavere i de seneste 10 år,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Udviklingen hænger sammen med det eksplosive salg, som vi samtidig ser for sommerhusene. Der kommer ganske enkelt ikke nok nye varer på hylderne i forhold til, hvad der sælges, og dermed forbliver det samlede udbud meget lavt.”

Årets bedst sælgende uge

I sidste uge blev der samlet solgt over 2.100 boliger i Danmark, og trods coronakrise lander uge 18 dermed som den hidtil bedst sælgende uge i 2020.

Dermed ligger det samlede boligsalg i sidste uge over gennemsnittet for samme uge i årene 2015-2019. Men der er selvfølgelig forskel på hvilke boligtyper, der er størst efterspørgsel på.

”Ejerlejlighederne er fortsat dem, der halter mest efter det normalt niveau. Men når det er sagt, er der også her sket en stigning i salget, som nu ”kun” ligger 20 procent under gennemsnittet for samme uge i årene 2015-2019. Til sammenligning steg salget af villaer i sidste uge også yderligere og ligger nu fire procent over gennemsnittet, ligesom salget af rækkehuse også har overhalet det gennemsnitlige niveau for de seneste år,” siger Birgit Daetz.

Dermed er det umiddelbare fald i salget, som satte ind efter nedlukningen af Danmark, lige nu vendt til en stigning, og graferne over antal solgte boliger har i øjeblikket retning mod toppen for såvel lejligheder, villaer og rækkehuse. Det samme gælder især for salget af sommerhuse, der for alvor er stukket af.

”Sommerhusene stod for en stor del af det samlede boligsalg i sidste uge. Efterspørgslen er i øjeblikket så stor, at flere ejendomsmæglere har afholdt budrunder, ligesom flere købere har været villige til at betale overpris for sommerhusene. Og for første gang i de sidste 10 år har vi i april set, at antallet af solgte sommerhuse har oversteget antallet af solgte ejerlejligheder,” siger Birgit Daetz.

Et af nedslagspunkterne i den usædvanlige udvikling for sommerhusmarkedet er også, at der indtil videre er solgt næsten lige så mange sommerhuse i år, som der blev i hele 2011.

Udviklingen for antal nye boliger til salg uge for uge:

Udviklingen i antal solgte boliger uge for uge:

Udviklingen i antal solgte sommerhuse uge for uge: