Rekordudbud: Halvdelen af alle lejligheder til salg ligger i Hovedstaden

Foto: Boligsiden.

55 procent af alle de ejerlejligheder, der er til salg i Danmark, ligger i Region Hovedstaden. Det er den højeste andel i 2010’erne.

For første gang i 2010’erne udgør udbuddet af ejerlejligheder i Region Hovedstaden primo januar over 55 procent af det samlede lejlighedsmarked. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk. Sammenlignet med samme tidspunkt sidste år er Hovedstadens andel af udbuddet nu fem procentpoint højere.

”Udbuddet af ejerlejligheder i Region Hovedstaden har længe udgjort lige omkring halvdelen af hele det danske marked, men andelen steg i sidste halvdel af 2018 og har nået en foreløbig kulmination på 55,5 procent her i starten af januar,” fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.dk.

Når Region Hovedstadens andel af udbuddet er steget så meget, er det fordi salget i regionen fra 2017 til 2018 er faldet 13 procent, og fordi antallet af nye emner til salg tilmed er steget en smule. Samtidig er salget og udbuddet i resten af Danmark så godt som uændret i forhold til sidste år.

Fald i salget

”Det er blevet sværere at sælge en ejerlejlighed i Region Hovedstaden, fordi priserne de seneste år er steget meget, og fordi der i starten af 2018 blev indført strammere låneregler. Meningen var at bremse de hastigt stigende priser på markedet i hovedstadsområdet, og det er lykkedes. Til gengæld holder lejlighedsmarkedet i resten af landet tempoet fra de seneste år, fordi vi lige nu ser en øget tendens til at flytte i etagebyggeri i nogle af landets mellemstore byer,” siger Birgit Daetz.

Det er især salget af de dyreste grupper af ejerlejligheder, der svigtede i Region Hovedstaden i 2018. For eksempel er salget af projektlejligheder faldet med 50 procent i forhold til 2017.

Ny virkelighed for køber og sælger

Det øgede udbud af ejerlejligheder på markedet betyder, at der er opstået en ny virkelighed, hvor køberne kan tillade sig at presse prisen lidt mere end tidligere. Det har allerede nu resulteret i, at priserne i Region Hovedstaden er faldet de seneste tre måneder i træk.

Dermed er lejlighedsmarkedet måske allerede i gang med at regulere sig selv. I hvert fald forventer Birgit Daetz, at salget i Region Hovedstaden igen kan komme til at stige, og at Hovedstadens andel af det samlede udbud igen vil falde.

”En ejerlejlighed i hovedstadsområdet vil altid være attraktiv, fordi der altid er mangel på boliger til de mange, der gerne vil bo i og omkring København. Derfor er min forventning også, at salget i Region Hovedstaden vil stige igen, når priserne finder et leje, der gør, at køberne har mere frihed til at vælge en ejerlejlighed, der passer til deres behov.”

Find mere om