Nye tider: To alternative måder at bo med fødderne i vandkanten

husbåd

husbåd til salg

Havudsigt kan være en dyr investering, men en ny hustype er et lidt mere prisbilligt alternativ til dyre strandhuse. Samtidig lokker husbådene med eksklusiv elegance. Her er din guide til to alternative måder at bo med havfruer i baghaven.

Havudsigt er for de fleste noget, der nydes på ferier og er ofte en dyr affære at inkludere i hverdagen herhjemme. Sådan behøver det dog ikke at være, og en nyopblomstret hustype gør det faktisk ligefrem til et både udsigts- og prismæssigt kup at bosætte sig i vandkanten. Kanalhuse, som den relativt sjældent udbudte boligtype hedder, ligger helt ud til vandkanten, og vælger du en beliggenhed uden for de store byer, kan du få de lyse, lækre superhuse til en meget favorabel pris. Og netop prisen er værd at bide mærke i, da den ofte stiger drastisk, jo tættere du kommer på bølgeskvulp og sand mellem tæerne.

Høje priser i strandkanten

At bo ved vandet er dejligt, roligt og afslappende. Nogle forskere mener endda, at bølgernes beroligende og afstressende effekt kan have en gavnlig indvirkning på dit helbred.

Men selvom Danmark er et land omfavnet af kyst, er havudsigt imidlertid en luksus, der er de færreste forundt. Kvadratmeterprisen på villaer stiger markant, jo tættere man kommer på kysten. Den gennemsnitlige udbudspris for villaer, der har mellem 0 og 100 meter til vandet, ligger på 27.781 kroner pr. kvadratmeter. Men bare ved at rykke 100 meter længere ind i landet falder udbudsprisen 11.303 kroner pr. kvadratmeter; så kan du nøjes med at bo fx 150 meter fra vandet, er der penge at spare på udsigten.

”Der er ingen tvivl om, at boliger med havudsigt i gennemsnit koster langt mere end gennemsnittet. Alligevel er der billige alternativer at finde – også hvis man vil bo helt ud til vandet, hvis man fx vælger nogle af de mere oversete kyststrækninger”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

To alternativer til klassiske strandhuse

Vil du gerne bo ved vandet, men synes du, det er for ordinært med et almindeligt strandhus, er der spændende alternativer i form af både husbåde og kanalhuse.

Vandkant og udsigt for alle pengepunge fra husbåden

For de søstærke, der ikke kan komme tæt nok på livet til søs, og som ikke lader sig skræmme af lidt bølgeskvulp og vuggen i takt hertil, må livet på en husbåd være drømmen. Lyder det fristende i dine ører – og er du villig til at svinge den lidt større pengepung – så er der ægte maritim charme og lækker, karakteristisk indretning, hvor der i den grad er kælet for detaljen, at finde på dette pragteksemplar af en husbåd. Husbåden er beliggende på Holmen i København og kan blive din til en kvadratmeterpris på 27.982 kroner:

Danneskiold-Samsøes Allé 55Z 1434 København K

Charmerende kanalhuse til gode priser

Vil du gerne tæt på vandet uden at skulle gribe knapt så dybt i lommen, er en ny boligtype skudt frem på boligmarkedet og opfylder netop disse behov. Med et kanalhus får du vand i baghaven, men giver ikke afkald på hverken fast grund under fødderne eller nogen af de øvrige faciliteter, der er standard for et parcelhus.

Kanalhusene er skønne, relativt nybyggede rækkehuse opført i lækre kvalitetsmaterialer. De hollandsk-inspirerede huse ligger som perler på en snor langs med vandkanten med skønne altaner, der skuer over vandet, som løber så tæt på, at man kan høre det pible på selv den mest vindstille dag. Hustypen her er med små variationer skudt op flere steder i landet til varierende priser, der knytter sig til det område, de er beliggende i, men er fx her i Nykøbing Havn til at opstøve som det rene røverkøb til en kvadratmeterpris på 16.844:

Havnevej 37A, Nykøbing By, 4500 Nykøbing Sj 

Find mere om