Nu kommer køberne ud af vinterhiet

I januar og februar har væsentlig flere danskere end i sidste del af 2008 været ude at se på ny bolig. Ligeledes afgiver de potentielle købere mange flere bud.

Boligsælgerne har oplevet den hårdeste vinter i mands minde. For aktiviteten på boligmarkedet har nærmest været på frysepunktet. Nu er foråret imidlertid lige om hjørnet, og som vintergækker skyder køberne op af jorden.

Ifølge ejendomsmæglerkæden EDC har faldende boligpriser, lavere rente og et opsparet flyttebehov i årets første måneder fået mange flere danskere ud at se på bolig og afgive bud end i sidste del af 2008.

EDC måler løbende, hvor mange salgsopstillinger køberne bestiller og hvor mange, der gerne vil kontaktes af mægleren for at få mere at vide om en konkret ejendom. Herudover registrerer kæden antallet af fremvisninger og bud, køberne afgiver.

”Der har på alle disse parametre været fremgang de seneste to måneder”, siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.

30 % flere bud i det nye år

EDC har foretaget målingerne siden marts sidste år og konstaterer, at der i januar og februar er givet 30 % flere bud på ejendomme alene i forhold til 4. kvartal 2008. På kædens hjemmeside er der i nu 40 % flere besøgende siden nytår.

”Når vi nu konstaterer stigende aktivitet i de processer, som går forud for en bolighandel, tillader vi os en begrundet tro på, at det også fører til flere gennemførte handler i de kommende måneder”, siger Jan Nordmann.

Heldigvis blæser der ikke kun lunere vinde blandt køberne; også boligsælgerne kommer nu ud af busken. I de første par måneder af 2009 har EDC fået flere henvendelser fra kunder, der ønsker at få deres bolig vurderet – eller ønsker en gennemgang af økonomi og lånemuligheder.

Grobund for optimisme

”Den kraftige opbremsning, som finanskrisen medførte i 4. kvartal sidste år, har resulteret i et opsparet flyttebehov. Mange af de kunder, der udsatte planerne om at flytte, da finanskrisen begyndte, er nu tilbage i markedet”, siger Jan Nordmann.

Chokbølgerne efter krisens udbrud har altså efterhånden lagt sig. Herudover er der udsigt til en skattereform, som efter alt at dømme bliver noget blidere over for boligmarkedet end først antaget, idet usikkerheden om reduktionen af rentefradraget er minimeret. Det giver grobund for en vis optimisme, mener Jan Nordmann.

Alt tyder dermed på, at der er tøbrud på boligmarkedet, og at køberne i stigende omfang kommer ud af vinterhiet og igen begynder at tage for sig af retterne på boligmarkedet.

Find mere om