Klimavenlige huse udgør en større del af udbuddet hos mæglerne

Foto: Boligsiden

Udbuddet af enfamiliehuse til salg er blevet mere klimavenligt. I løbet af 2012 er udbuddet af villaer og rækkehuse i alle energiklasser faldet – med undtagelse af huse med energimærke A. Her er der i dag 58 pct. flere til salg end for et år siden. Det viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk.

Udbuddet af enfamiliehuse blev lidt mere klimavenligt i løbet af 2012. Mens udbuddet af villaer og rækkehuse med energimærkerne i kategorierne B til G faldt over en bred kam, er der i dag 58 pct. flere huse udbudt i den fineste energiklasse, A. Tallene fremgår af en opgørelse fra www.boligsiden.dk.

Udbuddet af villaer og rækkehuse er som helhed faldet med 12 pct.

Huse fra 60- og 70erne sælger godt

”Under krisen er boligkøbernes fokus blevet rettet mod det helt almindelige parcelhus, hvoraf langt de fleste blev opført i 60erne og 70erne. Det er huse med knap så god energitilstand, men det til trods sælger de rigtig godt. Det påvirker udbuddet af dem”, forklarer Birgit Daetz, som er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

”Når boligkøberne foretrækker disse huse, trods deres mindre gode energitilstand, skyldes det to ting: priserne er overkommelige; og de har ofte en god beliggenhed i forhold til skole og institutioner. Nogle vælger at stå for energirenoveringen af huset – hvis ikke nu så på det lidt længere sigt.”

Færre huse sættes til salg

En anden del af forklaringen ligger i antallet af nyoprettede boliger hos ejendomsmæglerne. For det samlede fald i boligudbuddet igennem 2012 kan ikke alene forklares med et større salg af traditionelle parcelhuse. Langt fra.

”Der bliver ganske vist solgt flere huse – de foreløbige salgstal viser, at hussalget i 2012 steg med 8 pct. sammenlignet med året forinden – men en nok så væsentlig forklaring er, at der bliver sat færre huse til salg”, fastslår Birgit Daetz.

70 pct. flere huse med energimærke A til salg

Sammenligner man 2012 med året inden, viser Boligsidens tal, at nyudbuddet af villaer og rækkehuse med energimærke A steg med 70 pct.

Også i denne sammenhæng halter husene i samtlige de øvrige energiklasser efter. Her faldt nyudbuddet i alle kategorier – og med helt op til 20 pct. for huse med energimærke F og G.

”Når vi ser flere A-mærkede huse fylde op i udbudstallene, er der blandt andet tale om nybyggede huse – eksempelvis som led i hele projekter. Og hvis man ser på de nyoprettede sager, er der en tendens til, at der kommer flere huse med gode energimærker til salg”, siger Birgit Daetz og slutter:

Energivenlige huse vil i fremtiden fylde mere

”Det er de senere års øgede energikrav til byggeriet, der langsomt begynder at kunne ses i udbudstallene. På sigt vil husene få bedre og bedre energitilstand – det tager lang tid, men det kommer – og det kommer vi til at se i de boliger, der udbydes til salg.”

Få mere information om energimærker her.