I dag fejrer vi Morten Bisp, Knallert-Morten og 20.000 andre Morten’er

I aften fejrer vi Mortens aften med and eller gås, fordi der engang var en Morten, der ikke gad være biskop. Men hvad har den gamle helgen fra 300-tallet, manden med knallerten og 20.000 danske boligejere tilfælles? De hedder allesammen Morten, og dem skal vi fejre i dag.

Hvor blev du af, og hvad med din knallert? Sådan starten Simon Kvamm og Peter Sommer sangen, der bare hedder Morten. En sang der ikke bare handler om, hvor Morten blev af, men også om hvordan Morten forandrer sig.

I aften fejrer vi Sankt Morten med gås eller and, fordi Morten Bisp i sagnet ikke havde lyst til at være biskop og derfor stak af og gemte sig i et skur med gæs. Han stak måske ikke af på en knallert, men alligevel er der visse ligheder mellem den gamle helgen, ham fra sangen og 20.000 boligejere.

”Ifølge Boligsidens beregninger er der cirka 20.000 boligejere i Danmark, der hedder Morten. Og det er nok de færreste af dem, der har en knallert ligesom Morten fra Kvamm og Sommers sang. Til gengæld er der nok mange af dem, der får and eller gås i aften for at fejre historien om Morten Bisp. Ved min families middagsbord vil vi i hvert fald skåle for Morten Bisp, Knallert-Morten og de 20.000 boligejere derude, der hedder Morten,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Hedder du ikke Morten, men vil du alligevel gerne være med i Morten-klubben? Så tjek murermestervillaen på Sankt Mortens Vej 2 i Roskilde ud.

Boligen er ikke længere til salg!

Se boligen på Sankt Mortens Vej 2, 4000 Roskilde

Der kommer færre nye Morten’er

Der er i følge Danmarks Statistik mere end 33.000 danskere, der deler fornavn med Morten Bisp. Med Morten Korch, fodboldikonet Morten Olsen, skuespilleren Morten Grundwald og politikeren Morten Østergaard. Find selv på flere.

Men men: Hvor der i 1986 var mere end 1.000 forældrepar, der kaldte deres drengebørn for Morten, var der sidste år kun otte, der fik det biskopklingende navn.

”At Morten Bisp får færre nye navnebrødre afspejles jo også i, at mere end halvdelen af de danske Morten’er er boligejere. Navnet var populært i 1980’erne, men er siden faldet drastisk i popularitet. Derfor er mange Morten’er i dag i den boligkøbedygtige alder. Så Knallert-Morten fra sangen er nok en af de få i knallertsegmentet, da der ikke er mange 16-18 årige, der hedder Morten. Netop derfor bør vi i dag hylde ikke bare Morten Bisp, men navnet og fænomenet Morten. Nyd Morten og nyd stegen,” siger Birgit Daetz.

Find mere om