Hvert fjerde villa har stået til salg i 2½ år

Foto: Boligsiden

Omkring 11.000 danske huse har stået til salg i over 900 dage. Der er typisk tale om villaer, der er ældre, end dem med kort liggetid. Samtidig er husene overrepræsenteret i regionerne Nordjylland, Sjælland og Sydjylland. Det fremgår af en opgørelse fra www.boligsiden.dk

25 pct. af alle hussælgere har så vanskeligt ved at komme af med huset, at de har ventet i gennemsnit 2½ år på, at der dukker en køber op. Indtil videre har ventetiden været forgæves for disse knap 11.000 håbefulde hussælgere. Tallene kan ses i en opgørelse fra www.boligsiden.dk.

Meget tyder på, at det snerper til, for liggetiden på de mange tusind huse er steget støt de seneste godt tre år. Ved indgangen til 2008 var liggetiden for den fjerdedel af huse, der havde stået længst til salg, cirka 500 dage – eller et år og fem måneder.

Tre regioner overrepræsenteret

Boligerne med lang liggetid er overrepræsenteret i tre af landets regioner:

  • Nordjylland
  • Sjælland
  • Sydjylland

”Zoomer man yderligere ind, viser vores analyse, at husene med længst liggetid fortrinsvis skal findes på Fyn, i Nordjylland, Sydjylland, Syd- og Vestsjælland samt i Vestjylland,” fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Hvis man kan tale om holdbarhedsdato, når det gælder boliger, må de næsten 11.000 huse nærme sig sidste salgsdag. For opgørelsen fra www.boligsiden.dk afslører nemlig også, at det i indeværende år blot er 46 huse, der er blevet solgt efter at have stået til salg i mere end 2½ år.

10 år ældre end alle andre huse

Kendetegnende for husene med længst liggetid er i øvrigt, at de i gennemsnit er 10 år ældre end alle andre huse, som er til salg herhjemme.

”Ydermere er der overvejende tale om huse, som ikke er udstyret med energimærke. Det skyldes i sagens natur fortrinsvis, at energimærket først blev lovpligtigt for knap et år siden, hvorfor der ikke findes en energirapport på husene. Men da der er tale om huse, som i gennemsnit er noget ældre end det øvrigt udbud, er et gæt, at den gennemsnitlige energitilstand i husene med lang liggetid nok ikke er så god. Det kan have indflydelse på de lange liggetider”, vurderer Birgit Daetz.

Mens 25 pct. af de udbudte huse altså står til salg i længere og længere tid, i dag over 2½ år, ser det meget bedre ud for de resterende 75 pct. Disse huse har nemlig en liggetid på langt under et år. Fordelingen ser således ud:

  • 25 pct. af alle huse har kun stået til salg i gennemsnitligt 1 måned
  • 25 pct. af alle huse har stået til salg i gennemsnitligt 4 måneder
  • 25 pct. af alle huse har stået til salg i gennemsnitligt cirka 8½ måneder

Og så er der altså den sidste fjerdedel, hvor til salg-skiltet fortsat efter 2½ år pryder forhaven.

Find mere om