Huse til salg for 79 mia. kr.

Foto: Boligsiden

Selv om udbudspriserne samlet set faldt med 2 pct. i løbet af sidste år, kom der så mange flere huse til salg, at den samlede udbudspris steg med 7 pct. Det fremgår af en ny opgørelse fra www.boligsiden.dk

Faldende udbudspriser på villaer afholder ikke de danske husejere fra at tage turen til ejendomsmægleren for at sætte huset til salg. Tværtimod viser nye tal fra www.boligsiden.dk, at mens den samlede udbudspris på villaer faldt med 2 pct. i løbet af 2010, så steg antallet af udbudte villaer med 9 pct.

”Dermed var der 3.100 flere huse til salg den 1. januar i år sammenlignet med samme dato i fjor. Samlet set betyder det, at udbudsprisen på alle husene til sammen steg med 7 pct.”, fortæller Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

Stigning på 5,5 mia. kr.

Ved årsskiftet var der således enfamiliehuse til salg herhjemme for 79 mia. kr. Det er en stigning på 5,5 mia. kr. i forhold til 1. januar 2010.

Stigningen i antallet af udbudte villaer ses i stort set alle dele af landet. Således er der sat flere villaer til salg i seks ud af syv danske kommuner, mens udbuddet er faldet i hver syvende kommune. På Sjælland er udbuddet faldet i ni kommuner, mens de resterende fire kommuner med udbudsfald ligger i Jylland og på Fyn.

”Det er altså det øgede antal huse til salg, der trækker den samlede udbudspris på husmarkedet i vejret. Og det er i store træk sjællandske kommuner, der agerer lokomotiv for udbudsprisstigningen på 5,5 mia. kr.”, siger Birgit Daetz.

Stigning i Gentofte på 800 mio. kr.

Et eksempel, der stikker ud af bunken, er Gentofte Kommune. I landets dyreste kommune er antallet af udbudte huse nemlig øget med 25 pct. til 264.

”Alene Gentofte trækker landets gennemsnitlige udbudspris gevaldigt opad. Her er den samlede udbudspris for de 264 villaer, der var til salg 1. januar steget med 800 mio. kr. – knap en sjettedel af den samlede stigning på landsplan”, siger Birgit Daetz.

I den anden ende af landet springer det i øjnene, at den samlede udbudspris på huse til salg i Kolding er steget med 250 mio. kr. og i Vejle med 300 mio. kr. i løbet af året.
Herudover markerer en række kommuner sig med stigninger på hver 100-200 mio. kr. Det er for eksempel København, Slagelse, Svendborg og Randers.

Fald i Aalborg på 250 mio. kr.

Blandt kommunerne, hvor den samlede udbudspris er faldet, er Aalborg mest markant med et fald på en kvart milliard kroner i løbet af 2010. Men også i landets tredjestørste by, Odense, er priserne faldet. Her er det med 120 mio. kr.

”Set over en bred kam satser flere husejere altså på at få solgt boligen. Og det på trods af, at udbudsprisen faldt en smule i 2010. Det er klart, at det øgede udbud ikke er gunstigt for husejerne, når det gælder om at holde prisen eller måske endda presse den opad. Men det er godt for køberne, der får mere at vælge imellem samtidig med, at prisudviklingen holdes under kontrol”, siger Birgit Daetz.

Find mere om