Flexboliger giver nye muligheder på boligmarkedet

Foto: Boligsiden.

Flexboligordningen giver mulighed for at bruge helårsboliger som fritidsboliger. Det betyder, at du får nye og flere muligheder for at købe et fristed i Danmark.

Loven om de såkaldte flexboliger er vedtaget, og det giver dig helt nye muligheder, hvis du overvejer at købe en ekstra bolig.

I korte træk giver flexboligordnigen mulighed for, at du køber et helårshus, men får lov af kommunen til at bruge det som fritidshus og slippe for bopælspligten. Fordele for dig er, at du nu har langt flere boliger at vælge imellem, hvis du er på jagt efter et fristed som alternativ til din helårsbolig, og samtidig har du også mulighed for at ”prøvekøre” områder i Danmark, hvor du overvejer at flytte hen.

”Hvis man gerne vil flytte et godt stykke uden for byerne, kan det være en meget stor beslutning, og man kan måske være nervøs for, om man kan fungere som familie i det nye område. Nu har man mulighed for at prøve det af, før man eventuelt vælger at flytte ind permanent”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Nyt liv til spøgelseshuse

Men også kommunerne kan få meget ud af flexboligordningen, der kan reducere antallet af de såkaldte spøgelseshuse, der er usælgelige og står tomme hen. Carsten Hansen, minister for Ministeriet for by, bolig og landdistrikter, siger:

”Huse på landet kan være svære at sælge og står blot og forfalder. Men ved at give dem status som flexboliger kan for eksempel børnefamilier i byerne købe og bruge dem som fritidshus. Jeg er sikker på, at der er mange, der gerne vil ud i den friske luft, men som ikke har mulighed for at investere i et klassisk sommerhus. Husene på landet kan nu få et nyt liv til gavn for både ejere og lokalsamfund.

Sådan køber du en flexbolig

Alle helårsboliger kan i princippet blive flexboliger. Men du skal først søge om flexboligstatus for huset i den kommune, hvor huset ligger. Tilladelsen er personlig og gælder derfor kun dig og det konkrete hus. Inden du beslutter dig for at købe en bestemt bolig, kan du dog bede kommunen om at fortælle, om den vil tillade, at du bruger huset som flexbolig.

Flere mæglere melder, at muligheden for at købe en flexbolig, har øget interessen for boliger i deres område. Det har eksempelvis ført til turbosalg på Samsø og Lolland.

Dine nye flexbolig?

Det er primært i yderområderne, at du kan forvente at få flexstatus til din nye bolig. Her er eksempler på ejendomme, hvor mægleren anbefaler muligheden for flexboligstatus.

Vasen 30, Torslev, 9460 Brovst

Knokkelborg hedder ejendommen her. Den trænger uden tvivl til en kærlig hånd, men den har charme, selvtillid og lækre omgiveler ud til åbne marker og er placeret kun få kilometer fra Limfjorden. Udbudspris: 475.000 kr.

Hovedskovvej 8, 4660 Store Heddinge

Utrolig smuk og spændende ejendom, hvor der virkelig er kælet for lysindfald og udsigter. Mindre end 300 meter fra kanten af Stevns Klint. Panoramudsigt over havet. Udbudspris: 1.495.000 kr.

Havnevej 53, 4230 Skælskør

Idyllisk byhus i Skælskør tæt på skov, strand, havneområde og vildtreservat. Egen lille, hyggelig gårdhave. Udbudspris: 890.000 kr.

Find mere om