Ferien er forbi: Nu vender sælgere og købere tilbage til boligmarkedet

Foto: Boligsiden

I sidste uge steg aktivitetsniveauet på boligmarkedet igen efter et par uger med ferietilstand. Der kom således både flere nye boliger til salg, ligesom der også var en mindre stigning i handelsaktiviteten.

Udviklingen på boligmarkedet igennem de seneste uger har i høj grad lignet udviklingen under tidligere års sommerferie – og så alligevel ikke.

Præcis ligesom i de tidligere år har der i de seneste uger været tendens til en dalende aktivitet både hvad angår antallet af boligejere, der sætter boligen til salg såvel som antallet af solgte boliger. Det er et mønster, der gentager sig hvert år i takt med, at både købere, sælgere og ejendomsmæglerne går på sommerferie.

I forbindelse med skolestarten plejer aktivitetsniveauet til gengæld også at stige igen, og det er ganske rigtigt også det, der skete i sidste uge. Kigger vi på grafen over udviklingen igennem de seneste uger, ligner den altså i store træk sig selv.

Alligevel er alt ikke, som det plejer. For som bekendt har 2020 indtil videre været alt andet end normalt på boligmarkedet.

”Vi ser nu, at aktivitetsniveauet stiger igen efter nogle uger med dalende tendens. Men det usædvanlige er, at vi trods en mere rolig periode igennem de seneste uger stadig har set et højt aktivitetsniveau. Det gælder både hvad angår nye boliger til salg og solgte boliger. Så selvom grafen for dette års udvikling ligner udviklingen i de seneste år, placerer 2020-grafen sig noget højere end normalt,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Udviklingen i antal nye boliger til salg:

[visualizer id=”41505″]

Udviklingen i antal solgte boliger:

[visualizer id=”41496″]

Høje priser frister sælgerne

Ser vi udelukkende på sælgerne, viser det sig, at antallet af nye boliger til salg steg i uge 32. Her kom der i alt 2.250 nye boliger på markedet, hvilket er 12 procent flere end i ugen før. Og dermed er det samlede niveau for nye boliger til salg 16 procent højere end gennemsnittet for samme uge i årene 2015-2019.

”Det er især rækkehuse og villaer, der i højere grad er blevet sat til salg i sidste uge. Det kan skyldes, at sælgerne bliver fristet af de rekordhøje kvadratmeterpriser, som gør sig gældende i øjeblikket. Vel at mærke høje priser, som ikke bremser køberne,” forklarer Birgit Daetz.

Salget stiger igen

Retter vi blikket mod netop antallet af solgte boliger, er der indtil videre ikke noget, der tyder på en opbremsning. Konkret blev der solgt 1.978 boliger i sidste uge, hvilket er 34 procent mere, end det har været tilfældet i samme uge i de seneste år.

Stigningen kommer efter en række sommeruger med let faldende tendens, og der er især kommet gang i villasalget.

”I sidste uge var knap halvdelen af de solgte boliger villaer. Men også salget af ejerlejligheder stiger, hvilket dels kan skyldes studiestarten for mange unge. Til gengæld begynder salget af sommerhuse af aftage en smule, og i sidste uge blev der ”kun” solgt 285 sommerhuse, hvilket er det laveste niveau i de seneste 16 uger,” siger Birgit Daetz.

Udviklingen i antal solgte villaer:

[visualizer id=”42009″ lazy=”no” class=””]

Udviklingen i antal solgte ejerlejligheder:

[visualizer id=”42139″]

Udviklingen i antal solgte sommerhuse:

[visualizer id=”42141″]