Energivenlig boligjagt: I disse kommuner finder du flest grønne huse

Er du på jagt efter et hus med et grønt energimærke, kan du i artiklen her se i hvilke kommuner, udvalget er størst. Foto: Boligsiden.

Er du typen, der har energimærket i fokus, når du leder efter ny bolig? Så læs med her. Boligsiden har undersøgt i hvilke kommuner andelen af huse med de bedste energimærker er størst blandt det samlede antal huse til salg.

For nogle boligkøbere er den grønne udsigt vigtig, når de skal handle bolig. Ikke kun udsigten til natur, men også udsigten til en grøn og klimavenlig bolig.

Boligsiden har derfor lavet en gennemgang af de cirka 15.000 villaer og rækkehuse, der er energimærket og til salg lige nu, og herefter set på, hvor stor en andel af husene, der har et energimærke D eller bedre.

Som det kan ses på kortet herunder, er der geografiske områder i landet, hvor udvalget er mere lysegrønt end i andre dele af landet. Konkret kan boligkøbere på jagt efter de mest grønne huse med fordel rette blikket mod flere af kommunerne omkring København.

”Med undtagelse af Aarhus ligger de 10 kommuner med den største andel af grønne huse i det aktuelle udbud alle omkring København. Her er det groft skitseret ni ud af 10 huse til salg, der som minimum har et energimærke D,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Køberne forbedrer boligen

Tendensen fortsætter jo længere ned, vi kommer på listen. Ser vi på de 30 kommuner med de største andele af grønne huse til salg, udgøres de 25 af sjællandske kommuner nær København, imens de resterende fem ligger i Jylland. Og det er ikke helt tilfældigt.

”Kommunerne omkring København er attraktive områder for mange boligkøbere at købe hus i. Det skaber helt naturligt en høj aktivitet, hvor husene oftere skifter ejer. Og mange boligkøbere udnytter muligheden for at renovere og klimaforbedre boligen i forbindelse med deres indflytning, hvorved den samlede bestand af huse også forbedres,” forklarer Birgit Daetz.

Omvendt bliver andelen af de grønne huse mindre, når vi ser på kommuner længere væk fra de store byer, hvor tilflyttertendensen ikke er lige så udpræget. Foruden flere af øsamfundene gælder det eksempelvis Nordfyns og Lolland kommuner, hvor andelen af huse med de fire bedste energimærker er henholdsvis 52 og 53 procent.

Få af de bedste energimærker

Overordnet set udgør andelen af huse til salg med energimærke D eller bedre 78 procent af de cirka 15.000 huse til salg. Men der er særligt to af energimærkerne, der ses på langt de fleste tilstandsrapporter for husene.

27 procent af husene til salg har energimærke C, imens 31 procent af husene har energimærke D.

Til sammenligning udgør huse med energimærke A kun 7 procent af det aktuelle udbud, imens huse med energimærke B tegner sig for en andel på 6 procent.

”Helt overordnet kan vi sige, at jo nyere husene er, des bedre er energimærket også. Men i praksis er det svært at opnå energimærke A eller B med mindre, der er tale om en helt nybygget bolig eller en totalrenovering af et ældre hus. For huse med flere år på bagen vil der typisk være tale om et energimærke C eller D, for det er dem, der findes flest af i landet. Derfor udgør de selvfølgelig også en større andel af husene til salg,” siger Birgit Daetz.

Se hvor mange af husene til salg, der har grønne energimærker i hver enkelt kommune:

Tabellen viser kommuner, hvor andelen af ”grønne” boliger (energimærke A, B, C eller D) er størst. I opgørelsen er boliger, der ikke er energimærket, ikke talt med. Opgørelsen dækker over boligtypen villaer og rækkehuse. Kilde: Boligsiden.

Huse til salg fordelt på energimærker:

Antal huse i udbudEnergimærkeAndel af det samlede udbud
1.971A7,2%
1.613B5,9%
7.468C27,2%
8.437D30,7%
4.368E15,9%
2.267F8,3%
1.329G4,8%

(Tabellen viser hvor mange huse, der er til salg med de forskellige energimærker. I opgørelsen er huse, der ikke er energimærket, ikke talt med. Opgørelsen dækker over boligtypen villaer og rækkehuse. Kilde: Boligsiden.)

Find mere om