Eksplosion i antallet af boliger til salg

Foto: Boligsiden

Boligudbuddet er steget med hele 11 pct. siden nytår. Der er derfor nu over 82.300 boliger til salg herhjemme, og det er alle tiders rekord – en rekord der imidlertid bliver slået hver dag i denne tid. Det viser en ny opgørelse fra www.boligsiden.dk.

Der er trængsel ved vareindleveringen hos de danske ejendomsmæglere i dette forår. De danske boligejere står nemlig i kø for at sætte boligen til salg. Siden årsskiftet er boligudbuddet således steget med intet mindre end 11 pct. Det kan man forvisse sig om i en ny opgørelse fra landets mest besøgte boligportal, www.boligsiden.dk.

I uge 19 rundede antallet af boliger til salg for første gang 82.300 – godt 7.000 flere end for bare syv uger siden. Det seneste niveau er det højeste nogensinde.

”En stigning i boligudbuddet på 1.000 boliger om ugen flere gentagne gange i træk, vil jeg næsten betegne som eksplosiv, og vi skal tilbage til starten af 2006 for at finde noget, der bare ligner”, fortæller Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Stigning skyldes økonomien

Dengang steg boligudbuddet med 11 pct. fra januar til udgangen af april og endte på et niveau lige under det halve af det nuværende antal boliger til salg.

Men forskellen fra dengang til i dag er, at 2006 var året, hvor boligpriserne nåede toppen – i hvert fald for ejerlejlighedernes vedkommende, mens huspriserne toppede året efter. I dag er det snarere andre faktorer, der får danskerne til at sætte boligen til salg.

”Det er forår på boligmarkedet; der er traditionelt et opsparet behov for at komme i gang igen efter vinteren, og det gælder også for potentielle boligsælgere. På den måde er dette år ikke så forskelligt fra andre år. Men i år tæller det med, at boligkøberne er kommet på banen igen, og det har sælgerne naturligvis noteret sig, så der er rigtig mange nye boligejere, der nu også forsøger at sælge”, forklarer Birgit Daetz og peger på den økonomiske udvikling som en anden årsag.

”Renten er steget en anelse, og de fleste forventer nok, at den stiger igen i løbet af året. Det kan påvirke boligpriserne, så de i hvert fald nok ikke stiger. Måske tværtimod, og det kan være motivationen for at sætte boligen til salg nu”, vurderer Birgit Daetz.

22 pct. flere fritidshuse til salg

Det er især udbuddet af villaer, der trækker opad i statistikken, idet der siden årsskiftet er kommet 12 pct. flere huse til salg. Men også antallet af ejerlejligheder bringer ved til bålet med en stigning på 14½ pct.
De to boligtyper er de mest gængse og fylder derfor mest i den samlede statistik, om end fritidshusene er altdominerende, når man kigger på, hvor mange flere af slagsen, der er til salg i dag.

Andelen af fritidshuse til salg er nemlig steget med en femtedel siden nytår, så der er i den grad noget at vælge mellem for køber. Og her burde man kunne gøre en god handel med argumentet om de mange varer, der er på hylderne. Samtidig viser tal fra Nordea, at sommerhuskøberne i gennemsnit får op imod 15 pct. i prisnedslag i forhold til den første udbudspris, så der burde være noget at forhandle med for køberne.

Runder snart 83.000

Boligsiden.dk forventer i øvrigt at den næste magiske grænse bliver brudt i løbet af indeværende uge.

”Hvis udviklingen fortsætter med samme hast, så viser vores prognose, at vi runder 83.000 boliger til salg i løbet af uge 20”, slutter Birgit Daetz.

Find mere om