Det samlede udbud af boliger er nu vokset to måneder i træk

For ottende uge i træk steg det samlede udbud af boliger igen i sidste uge. Dermed er der nu lidt over 39.000 boliger til salg i Danmark.

Budskabet for sidste uges udvikling på boligmarkedet bliver lidt det samme som i forrige uge. Men det er til gengæld også et budskab, der kan tåle at blive nævnt igen.

De seneste otte uger er det samlede udbud af boliger nemlig vokset. Det går langsomt, men udbuddet bevæger sig stille og roligt tilbage mod et mere naturligt niveau.

Ved udgangen af sidste uge (uge 23) var der således lidt mere end 39.200 boliger til salg i Danmark. Det er det højeste udbud siden uge 3, hvor der var cirka 39.500 boliger til salg.

”Det samlede udbud af boliger har længe været på et rekordlavt niveau, og derfor er det positivt, at vi igennem de sidste otte uger har set en svag stigning. Det betyder nemlig, at køberne gradvist har fået mere at vælge imellem, og at konkurrencen om boligerne bliver mindre. Dermed kan hastigheden på boligmarkedet også meget vel gå et gear ned,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

[visualizer id=”42582″ lazy=”no” class=””]

Sælgerne fylder mest

Ser vi nærmere på den konkrete udvikling, viser det sig, at der blev sat omkring 3.100 boliger til salg i sidste uge, og at der blev solgt cirka 2.500. Det er nogenlunde på niveau med forrige uge.

”Vi ser igen, at antallet af nye boliger på markedet er højere end antal solgte, og det er selvfølgelig med til at skabe den lille stigning i det samlede udbud. Når det er sagt, hører det også med til historien, at både antallet af nye købere og sælgere på markedet er højt set i et historisk perspektiv,” siger Birgit Daetz.

Sammenligner vi sidste uges resultatet med gennemsnittet for samme uge i årene 2015-2019, ligger sidste uges samlede boligsalg 51 procent højere. Antallet af nye boliger til salg ligger 24 procent højere.

[visualizer id=”41505″ lazy=”no” class=””]

Nogle vil måske bemærke, at boligsalget i sidste uge ligger en del højere end i samme uge sidste år, hvor handelsaktiviteten ellers generelt voksede voldsomt.

”Der skal vi huske, at der lå to helligdage i uge 23 sidste år, hvilket var med til at give et fald i aktiviteten. Efterfølgende fik boligsalget endnu mere fart på og toppede i uge 25 med knap 2.800 solgte boliger. Under normale omstændigheder plejer uge 26 at være ugen med flest bolighandler, men med de seneste ugers udvikling in mente er det ikke sikkert, at vi kommer til at se samme udvikling i år,” siger Birgit Daetz.

[visualizer id=”41496″ lazy=”no” class=””]