Det sædvanlige sommerdyk satte ind på boligmarkedet i sidste uge

Både antallet af solgte boliger og nye boliger til salg faldt i sidste uge. Foto: Boligsiden.

Både antallet af solgte boliger samt antallet af nye boliger til salg blev i sidste uge færre. Dermed er der taget hul på sommerferieugerne, hvor boligmarkedet traditionelt drosler ned i tempo.

Der blev i sidste uge (uge 27) solgt knap 2.000 boliger i Danmark. Det er ni procent færre end i uge 26. Næsten tilsvarende skete der også et fald i antallet af nye boliger til salg på syv procent sammenlignet med uge 26.

Dermed har boligmarkedet indledt det sædvanlige dyk i aktiviteten, som finder sted hvert år i sommerferien.

”Det er helt forventeligt, at vi nu ser dette fald i aktiviteten. Danskerne har travlt med at holde sommerferie, og i den forbindelse bliver eventuelle boligplaner i mange tilfælde sat på stand-by. Ser vi på graferne for udviklingen, er det ret tydeligt, at vi følger de samme bevægelser som i tidligere år – med enkelte tidsforskydninger. Det gælder uanset om vi ser på udviklingen for antal solgte eller nye til salg,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Udviklingen i antal solgte boliger uge for uge (Alle boligtyper)

Udviklingen i antal nye boliger til salg uge for uge (Alle boligtyper)

Det samlede udbud stiger fortsat

Nu hvor boligmarkedet lader til at tage en mindre slapper i sommervarmen, tillader vi os alligevel at dvæle lidt ved de konkrete tal. For selvom tempoet drosler ned, er der stadig gang i bolighandlerne.

Ser vi for eksempel på sidste uges i alt 1.957 solgte boliger er det et niveau, der ligger ni procent over gennemsnittet for samme uge i årene 2015-2019. Tilsvarende er de 2.584 nye boliger til salg 10 procent flere end gennemsnittet i samme uge i de tidligere år.

Men hvad der måske er vigtigere at hæfte sig ved er, at der fortsat kommer flere nye boliger til salg, end der bliver solgt.

”Vi har igennem længere tid set et mindre fald i handelsaktiviteten, og dermed nærmer antallet af bolighandler sig et mere naturligt niveau. Selvom vi også ser et fald i antallet af nye sælgere, ændrer det dog ikke ved, at der forsat er plus på sælgersiden, og at der kommer flere nye boliger til salg end der sælges. Det er alt sammen med til endnu engang at skubbe det samlede udbud i vejret,” siger Birgit Daetz.