Boligudbuddet fortsætter sin svage stigning for syvende uge i træk

Foto: Boligsiden

De seneste syv uger er der sket en stigning i det samlede udbud af boliger. Det går langsomt, men stille og roligt får de danske boligkøbere samlet set mere at vælge imellem, viser nye ugetal fra Boligsiden.

En helligdag hist og her har fået kurven for antal solgte boliger og antal nye boliger til salg til at veksle mellem stigning og fald igennem de seneste mange uger. Som tidligere beskrevet her på Boligsiden er forårets ferietakter på den måde med til at præge pulsen på boligmarkedet.

Én ting, der dog ikke har ændret retning i de sidste syv uger, er kurven for det samlede udbud af boliger. Den har nemlig nu været stigende i knap to måneder. Det viser Boligsidens nye ugetal for uge 22.

”Det samlede udbud af boliger er nu steget syv uger i træk og lander dermed på det fjerdehøjeste niveau i år, når vi ser på udviklingen uge for uge. Kun i de første tre uger af 2021 har det samlede udbud af boliger været højere,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Dermed lader det til, at det svind i udbuddet, som det stigende salg skabte i årets første måneder, er ved at være indhentet. Og det er der ifølge Birgit Daetz især en årsag til.

”Det virker som om, at sælgerne for alvor er klar til at realisere deres boligdrømme, for der kommer rigtig mange nye sælgere på banen. Alene i sidste uge blev der sat over 3.000 boliger til salg, og det er afgørende, for der bliver også fortsat solgt mange boliger. Men ikke flere, end at vi altså stadig ser stigningen i det samlede udbud,” forklarer Birgit Daetz.

God plads til flere sælgere

Dykker vi ned i tallene, fremgår det, at der ved udgangen af uge 22 er 38.905 boliger til salg. Det er knap 1.000 flere end i uge 15, hvor vi sidste gang så et fald i det samlede udbud.

I sidste uge (uge 22) blev der sat 3.125 boliger til salg, hvilket er 23 procent flere end i uge 21 og 16 procent flere end gennemsnittet for samme uge i årene 2015-2019.

Samtidig blev der solgt 2.461 boliger i sidste uge, hvilket er 12 procent flere end i uge 21 og 26 procent flere end i samme uge i årene 2015-2019.

”Udviklingen i antal solgte boliger og nye til salg været noget ujævn igennem de seneste uger. Derfor er det også væsentligt at hæfte sig ved, at udviklingen i det samlede udbud har været mere stabil i efterhånden noget tid. Varer det ved, kan vi være på vej mod en mere naturlig balance mellem udbud og efterspørgsel på boligmarkedet,” siger Birgit Daetz.

Der er dog stadig plads til mange flere sælgere. Til sammenligning var der i uge 22 sidste år cirka 54.000 boliger til salg i Danmark. Det var allerede på det tidspunkt et lavt niveau. Ser vi endnu længere tilbage til før corona var der i uge 22 i 2019 cirka 63.500 boliger til salg.