Boligsalget faldt i industriferien, men aktiviteten var højere end normalt

Foto: Boligsiden

Salget af boliger faldt som vanligt i ferieugerne 29, 30 og 31, men var samlet set 31 procent højere, end det plejer at være i perioden.

Sidste uge markerede afslutningen på industriferien, hvor mange danskere holder ferie. Det betyder også afslutningen på en periode, hvor boligsalget historisk har været lavere end i de fleste andre uger. Sådan var det også i år, hvor der blev gennemført 5.989 bolighandler mod 7.641 i de tre uger før industriferien.

På trods af det var boligsalget højere end normalt i perioden, da der var 31 procent flere handler end i de tilsvarende uger i de foregående fem år.

”2020 har været et anderledes år for boligmarkedet, og der var da også en forventning om, at tendensen i industriferien kunne afvige fra de andre år, fordi corona har gjort, at mange holder ferie hjemme, og flere holder ferie i andre uger af året. Men vi kan se, at handlen har artet sig nogenlunde, som den plejer ved at falde med cirka en fjerdedel i forhold til de tre uger op til ferien,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”At salget desuden er højere end normalt i industriferien følger meget godt den tendens, vi har set siden maj måned, at der uge for uge er flere bolighandler end normalt.”

Det er fortsat sommerhussalget, der stiger mest og var 53 procent højere i den netop overståede uge 31. Til sammenligning var salget af villaer og ejerlejligheder henholdsvis 28 og 12 procent højere.

[visualizer id=”41496″]

Færre nye lejligheder til salg

For ejerlejligheder gælder det samtidig, at der i uge 31 er sket et fald på fire procent i antallet af nye til salg, når vi sammenligner med samme uge i tidligere år.

”I uge 30 var det ellers den store succeshistorie, at der i fire uger i træk var kommet flere nye lejlighedssælgere til markedet. Nu ser vi så et fald, der ændrer den tendens, men det er et lille fald, som vi foreløbig ikke skal tillægge for stor vægt. Når det er sagt, så er udbuddet på lejligheder generelt meget lavt, så hvis salget skal stige i de kommende måneder, er det afgørende, at der kommer nye lejligheder på markedet. Ellers kommer nogle købere ganske enkelt til at gå forgæves,” siger Birgit Daetz.

Overordnet trækker de nye sælgere af villaer og sommerhuse til gengæld det samlede antal nye boliger på markedet op på et plus i uge 31 på 14,5 procent.

”Vi har nu i lang tid set massive stigninger i både antallet af nye sommerhuse til salg og antallet af solgte. Markedet for sommerhuse buldrer stadig afsted, men udviklingen har været lidt mindre massiv de seneste uger. Det vil da også være logisk, hvis sommerhusfesten ebber en smule ud nu, hvor vi er på vej ind i sensommeren,” siger Birgit Daetz og forklarer om husmarkedet:

”Udbuddet er historisk lavt, men tilstrømningen til markedet og salget er foreløbig stabilt højt. Vi venter spændt på at se, hvad det kommer til at betyde for den virkelighed, når hjælpepakkerne udløber ved udgangen af måneden.”

[visualizer id=”41505″]