Boligkøberne har cirka 3.000 færre boliger at vælge imellem end i efteråret

Foto: Unsplash

Det samlede udbud af boliger har været faldende siden midten af november sidste år, og rundt regnet har boligkøberne nu knap 3.000 færre boliger at vælge imellem. Det hænger blandt andet sammen med et let stigende salg og en begrænset sælgerlyst.

Er du på udkig efter ny bolig, og holder du derfor nøje øje med Boligsiden og de nye boliger, der sættes til salg her. Så har du måske haft oplevelsen af, at tilstrømningen er blevet mindre i de seneste måneder.

Og den iagttagelse er helt korrekt.

Boligsidens spritnye ugetal viser, at der ved udgangen af uge 7 var i alt 45.368 boliger til salg i Danmark. Det er knap 3.000 færre boliger, end der var til salg i uge 45 i begyndelsen af november, hvor udbuddet toppede med 48.276 boliger til salg.

”Det er helt normalt, at vi ser et fald i det samlede udbud i slutningen af året og i begyndelsen af et nyt år. Så på den måde udvikler boligmarkedet sig meget lig den tid, vi kendte inden corona,” forklarer Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og tilføjer:

”Men vi ser nogle forskydninger. For normalt er udbuddet stigende igennem foråret for typisk at toppe i løbet af sommeren. Sådan var det ikke sidste år. Der så vi omvendt et stigende udbud helt frem til november som konsekvens af den opbremsning, som skete i salget i andet halvår 2022 i takt med det stigende renteniveau, høj inflation og øvrigt øgede omkostninger, der svækkede købekraften.”

Flere salg og færre sælgere

Nogle af de faktorer, som har været medvirkende til det faldende udbud, er, at vi i de seneste uger har set et let stigende antal bolighandler, imens der aktuelt kommer lidt færre boliger til salg end normalt.

Kigger vi på statistikken for alle boligtyper, blev der for eksempel solgt 1.448 boliger i sidste uge (uge 7 ), hvilket er stort set på niveau med gennemsnittet for samme uge i årene 2015-2019.

Omvendt blev der sat 1.642 boliger til salg, hvilket er 15 procent færre end gennemsnittet for samme uge i de tidligere år.

”Særligt når vi ser på markedet for villaer og rækkehuse, er det netop den tendens, der har gjort sig gældende i år. Der er kommet lidt færre boliger til salg, end vi typisk har set i årene inden corona, imens salget har ligget nogenlunde på niveau med gennemsnittet for de tidligere år. Omvendt kommer der både færre lejligheder til salg, ligesom der sælges færre i forhold til gennemsnittet for de tidligere år, og det er med til at skabe faldet i det samlede udbud,” forklarer Birgit Daetz.

Med de seneste måneders nedgang i udbuddet er der fortsat et godt stykke vej til at nå det udgangspunkt i udbuddet, som var gældende inden det store handelsboom under corona.
Sammenligner vi med uge 7 i 2020, var der dengang 56.155 boliger til salg. Ergo havde boligkøberne dengang knap 10.800 flere boliger at vælge imellem.

Udvikling i det samlede udbud i 2022 og 2023:

Grafen viser udviklingen i det samlede antal boliger til salg i de seneste fire år. Efter et kraftigt fald i udbuddet i 2020 steg det samlede udbud i store dele af 2022. Men fra cirka midten af november er udbuddet begyndt at falde, og boligkøberne har nu knap 45.370 boliger at vælge imellem.
Kilde: Boligsiden