Bo i det gamle mejeri

Der er huse, og så er der huse med historie. Vil du bo i et hus med sjæl og med flere år på bagen end du har, kan du bo i et af de gamle mejerier, der i dag er omdannet til boliger. Boligsiden.dk har fundet fem af de mest spændende, ombyggede mejerier.

Det hele startede med andelsbevægelsen og verdens første andelsmejeri, der i 1882 så dagens lys i Hjedding ved Varde. I årene efter blev der bygget intet mindre end 244 nye andelsmejerier, men i dag er der kun et par enkelte store mejerier og et par håndfulde små tilbage.

Det har efterladt en masse gamle mejeriet i det danske landskab, men heldigvis har flere af dem fundet ny anvendelse som almindelige boliger – der dog ikke er helt almindelige. Størrelsen og udformningen på mejerierne sætter sit præg på boligerne i dag, der alle hører til i den absolut store ende.

”De fleste omdannede mejerier, der er til salg netop nu, ligger i Region Syddanmark, og her er udbudsprisen pr. kvadratmeter mejeri dobbelt så høj som for de almindelige villaer i regionen. Det er den dog ikke i de andre regioner, hvor de gamle mejerier typisk sælges for en lavere kvadratmeterpris end de andre villaer”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Liebhaveri i Guldborg

Majbølle Byvej 65, 4862 Guldborg

Hvis du vil have hele pakken med den historiske ramme sammen med en totalrenoveret bolig i tiptop stand, så får du det her. Majbølles gamle mejeri er fra 1880, og det blev brugt som mejeri frem til midten af 50’erne. Det stod tomt i et halvt århundrede, indtil en tømrermester tog det under sine vinger og forvandlede det til en fuldstændig unik og fantastisk liebhaverbolig på 430 kvadratmeter. Der er højt til loftet, eget udkigstårn og tagterrasse og ikke mindst en smagfuld indretning med italienske klinker, synlige bjælker og fantastisk lysindfald fra de store vinduespartier. Udbudspris: 3.495.000 kr.

Genner Bygade 9, 6230 Rødekro

Villaen her er fra 1923, og den har både huset et mejeri og senere en stenhugger. Nu er det en ombygget familievilla på 190 kvadratmeter. Dette er huset, der vil glæde en romantisk sjæl, der både værdsætter husets historie men også alle de fine detaljer i den renoverede villa. Her er brede plankegulve, sprossede vinduer og kringlede armaturer over de fine porcelænsvaske. Her er et hyggeligt landkøkken med dør direkte til den skønne have med egen bæk. Og ja, så er der 170 kvadratmeter garagebygning med to gode værksteder – hvis den romantiske sjæl skal overtale sin ikke helt så romantiske ægtefælle til dette huskøb. Udbudspris: 1.395.000 kr.

Smidstrupvej 352, 9760 Vrå

Det gamle Smidstrup mejeri er til salg, og denne historiske bygning fra 1915 kan blive din. Boligen er på 169 gennemrenoverede kvadratmeter, men her bor du ikke i selve mejeriet, hvis 230 kvadratmeter både rummer et stort rum, fryserum, fyrrum med mere. En stor og spændende ejendom, hvor du har mulighed for at indfri dine drømme om mange kvadratmeter i mejeriet. Udbudspris: 895.000 kr.

Gåskærvej 12, 7620 Lemvig

Mejeriet her er en ungersvend fra 1934. Boligen er i hyggelig landlig stil, mens selve mejeriet på 1.167 kvadratmeter sidst har været brug til salg af effekter. Vil du bruge mejeriet til bolig, må du regne med en større istandsættelse. Der er dog ingen tvivl om, at her er en bolig til dig med særlige behov for plads og højt til loftet. Udbudspris: 650.000 kr.

Bøgebjergvej 18, 4791 Borre

Masser af kvadratmeter og smuk natur får du på Møn i det gamle Bøgebjerg Mejeri. Det har fungeret som Bed & Breakfast, som du kan drive videre, hvis du ønsker. Her får du både et stort hovedhus og tilhørende osteri i to etager samt værksted med brændeovn og garage. Hele herligheden er fra 1880, men står indflytningsklar med bl.a. nye vinduer. Haven er noget for sig med mange frugttræer, staudebede, to drivhuse, vandhul, udekøkken, sommerseng, udsigtstårn og 12 højbede til økologiske grønsager. Udbudspris: 2.495.000 kr.

Find mere om