Billigt sommerhus: Køb en fritidsgrund til spotpris

Foto: Boligsiden

Er sommerhusdrømmene store, men pengene små? Ja, så kan du købe en sommerhusgrund til billige penge og få opført et spritnyt feriehus, der passer til lige netop dit budget. Se her, hvor lidt du kan slippe af sted med at skulle betale.

Går du og tæller mønterne i sparegrisen i håbet om en dag at få råd til at blive sommerhusejer, kan det være yderst fordelagtigt at læse med her, for den billigste løsning behøver ikke nødvendigvis at være den klassiske. Det er naturligvis nemmest blot at købe et eksisterende sommerhus, men der kan være god økonomisk ræson i at købe en grund og opføre et hus selv.

Den billigste fritidsgrund til salg koster 55.000 kroner, viser en søgning på Boligsiden.dk. Og det er langt fra usædvanligt med priser på den appetitlige side af 100.000 kroner.

”Med et så billigt udgangspunkt er der grundlag for at etablere et feriehus på selv et meget lille budget, og det giver mulighed for, at flere kan komme i nærheden af en feriebolig. Men vælger man at kaste sig ud i et byg-selv-projekt på grund af økonomien, skal man gøre sig det klart, at det så koster på andre parametre. Det gælder eksempel den tid, der skal lægges i et byggeprojekt. Til gengæld kan du selv få lov til at præge størrelse og stil på dit sommerhus og ikke mindst, hvor det skal placeres på grunden,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Feriehus på to budgetter

Lige nu findes der et væld af muligheder for at købe færdige løsninger. Er budgettet på et minimum, laver flere firmaer bjælkehytter uden sanitet, der fås til små penge. Hos Nynorm kan du eksempelvis få en hytte med fire rum, hems og veranda til lige knap 150.000 kroner. Dertil kommer montage, med mindre du selv er den handy type.

Og er budgettet større, kan du få et mere klassisk sommerhus med to soveværelser, stue, køkken, bad, hems og terrasse fra Lilje Huset til en pris fra 799.000 kroner.

”Hvis økonomien er lidt småt skåret her og nu, er en hytte et rigtig godt alternativ. Det bliver en form for luksuscamping, hvor du kan etablere køkken uden kloakering og tørkloset. Et rigtigt sommerhus er en større udskrivning, men en investering på den lange bane, hvis de samlede omkostninger kan måle sig med priserne i området,” siger Birgit Daetz.

Er planen, at dit kommende sommerhus skal forblive dit i mange år frem, kan en måde at holde omkostningerne ned være at leje det ud i en årrække, inden du for alvor selv rykker ind.

Tændt på ideen om at bygge sommerhus selv? Se fritidsgrunde til salg på Boligsiden.dk

Ting du skal undersøge, hvis du vil købe en grund:

  • Hvordan er jordbundsforholdene? Hvis grunden er meget blød, skal du måske fundere ekstra eller få sat pæle dybt ned i jorden for at skabe tilstrækkelig bæreevne for bygningen. Det kræver en geoteknisk undersøgelse for at konstatere, hvad der skal til af fundamenter.
  • Er grunden byggemoden? Det vil sige, om der er ført kloak, vand og el til grunden. Er den ikke, er det en god idé at indhente nogle tilbud, så du kan inkludere udgiften i dit budget.
  • Mange sommerhuse får indlagt kloakering, men der kan være ventetid på kloak, og dermed skal man fremtidssikre huset til nemt at kunne omlægge. Men der er også grunde, hvor der ikke kloakeres. Her skal man selv etablere septiktanke.
  • Undersøg derudover hos kommunen, om der er lokalplaner, servitutter, byggelinjer el.lign., du skal overholde. Sørg også for at have styr på, hvor meget af grunden der må bygges på, inden du eksempelvis bestiller et stort typehus.
  • Husk også at undersøge, om der er gæld i grunden, som overtages af køber.

(Kilde: Bolius, Boligsiden.dk)

Hvad koster det at eje et nyt sommerhus?

  • Der skal betales ejendomsskat, og i takt med at husets vurdering stiger, stiger ejendomsskatten også. Desuden skal der betales ejendomsværdiskat.
  • Husk, at der skal betales forsikringer for sommerhuset. Når du låner til at bygge sommerhus, er du eksempelvis forpligtet til at tegne en brandforsikring.
  • Ud over faste forbrugsudgifter til vand, el og evt. anden varmekilde, skal du påregne løbende udgifter til vedligeholdelse og reparation.
  • Der vil være udgifter til transport. Især hvis sommerhuset ligger i den anden ende af landet, så det inkluderer mange kilometers kørsel og evt. udgifter til bro eller færge.

(Kilde: Bolius)