Antallet af studieboliger til salg er styrtdykket de seneste fem år

Foto: Boligsiden.

Antallet af studieegnede ejerlejligheder til salg til under en million kroner i de store byer er faldet mere end 80 procent på fem år. Så skal du købe til studiestart, er det en god ide at gå i gang med at kigge nu.

Der er stadig cirka en måned til, at du får svar på, hvilket studie du er kommet ind på, og dermed også om du skal studere i den ene eller den anden ende af landet.

Hvis du bare har den mindste fornemmelse for, hvor du lander, er det en god ide at gå på jagt efter en studiebolig allerede nu. Der er nemlig mange, der kæmper om de samme boliger, og udbuddet på ejermarkedet er forsvindende lille.

En opgørelse fra Boligsiden over udbuddet primo juni viser, at de studerende, der skal starte denne sommer, blot har 78 ejerlejligheder til mindre end en million kroner at vælge mellem i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Til sammenligning havde de studerende, der startede på universiteterne for fem år siden, og som nu er ved at være færdige, over 400 ejerlejligheder i samme kategori at plukke fra. Det er et fald på mere end 80 procent.

”Hvis du er kommende studerende, gerne vil købe din egen studiebolig og har et smalt budget, er der meget lidt at vælge mellem. Det betyder, at du allerede nu skal i gang med at tale med din bank for at finde ud af, om du kan låne pengene, og om du har råd til udbetalingen,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden, og slår fast:

”De fleste kommende studerende går i første omgang efter at finde en lejebolig, men det marked er også svært at komme ind på. Færre overvejer at købe, og derfor kan det være din genvej til en god studiebolig.”

I kan også overveje forældrekøb. Få en række god råd.

Størst fald i København

Udbuddet af de billige ejerlejligheder er faldet i alle de store byer, men det største fald er sket i København, hvor de 160 lejligheder til under en millioner kroner, der var til salg i starten af juni 2014, er vekslet til et udbud på bare syv styks her fem år senere.

”Der er sket enormt meget med boligpriserne i København de seneste fem år. Her er man endegyldigt kommet ud af finanskrisen, og det har givet et stort løft i priserne. Derfor er mange af selv de mindste ejerlejligheder udbudt til priser, der i mange tilfælde er langt højere end en million kroner. Og samtidig er der rift om de billige boliger, som bliver solgt meget hurtigt,” siger Birgit Daetz.

Faldet i udbuddet i København er på 96 procent, mens udbuddet i Odense, Aalborg og Aarhus er faldet mellem 61 og 86 procent.

Udvikling i udbuddet af studieegnede ejerlejligheder til under en million kroner:

ByUdbud start juni 2014Udbud start juni 2019Ændring
København1607-96%
Odense7611-86%
Aalborg12139-68%
Aarhus5421-61%

(En studieegnet ejerlejlighed er her defineret som en ejerlejlighed, der er til salg til under en million kroner. Kilde: Boligsiden)

Find mere om