Andelsboligsælgere valfarter til ejendomsmæglerne

Foto: Boligsiden

På et år er antallet af andelsboliger, der er til salg via mæglerne, steget med 50%. I samme periode er salget af andelsboliger steget med 40 %. Det viser tal fra Boligsiden.dk.

Antallet af ejerlejligheder, som er til salg, nærmest rasler ned. Derfor er der i dag historisk få lejligheder at vælge imellem for et ellers voksende købelystent publikum. Men så er det måske en god idé at vende blikket mod markedet for andelsboliger.

Her er antallet af nyudbudte boliger nemlig støt stigende. Alene siden 3. kvartal 2008 er der kommet 50% flere andelsboliger til salg hos ejendomsmæglerne. Det fremgår af en statistik fra Boligsiden.dk.

”For et år siden var der knap 2.800 andelsboliger i udbud hos mæglerne. Det tal er i dag oppe på 4.200. Og tallet stiger fortsat. For øjeblikket opretter mæglerne 100 nye sager mere, end de sælger. Der bliver altså væsentlig mere at vælge imellem for køberne”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.dk.

En dugfrisk undersøgelse fra ejendomsmæglerkæden home understøtter Boligsidens tal. Home har taget udgangspunkt i såvel udbuddet hos mæglerne samt på det private marked på dba.dk. Home kommer frem til, at det i dag er 3,6% af landets andesboliger, der er til salg, mens tallet for ejerlejlighederne kun er på 3,3%.

Flere solgte andelsboliger

Mens antallet af andelsboliger i udbud stiger, er trenden modsat for ejerlejlighederne. Samtidig er antallet af solgte andelsboliger også i markant stigning.

”Boligsidens tal viser, at der er fjernet 40% flere boliger fra internettet i 3. kvartal i år sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. Meldingerne fra markedet er, at det tal fint hænger sammen med det antal handler, der så også er gennemført”, fastslår Birgit Daetz.

Andelsboligerne er altså blevet en markant større vare på mæglernes hylder, og det er der en række klare årsager til.

”Flere og flere må se i øjnene, at de gamle salgsmetoder ikke virker længere. Efterhånden er det nærmest umuligt at få afsat sin bolig via foreningens venteliste. Den går heller ikke længere med et skilt i stuevinduet eller et opslag i Føtex”, siger homes kommunikationschef Niels H. Carstensen.

Priserne falder

Det skyldes, at priserne igennem de senere år er blevet så høje, at der i langt videre udstrækning i dag skal et professionelt og mere systematisk stykke salgsarbejde til for at få solgt andelsboligen. Det er den væsentligste grund til, at så mange flere vælger at bruge en mægler, mener Niels H. Carstensen.

Ser man på prisudviklingen tyder Boligsidens tal på, at det stigende udbud af andelsboliger påvirker prisen i nedadgående retning. For siden priserne toppede – med en gennemsnitlig udbudspris på 780.000 kroner – i 3. kvartal sidste år, er de faldet til omkring 730.000 kroner med udgangen af 3. kvartal i år.

Halter efter ejermarkedet

”Markedet for andelsboliger halter efter ejermarkedet, når det gælder prisudviklingen. Man fastsætter værdien ud fra en vurdering, der i værste fald er op til 18 måneder gammel. I den tid er der jo sket meget på boligmarkedet – det viser de seneste par år jo med tydelighed. Og derfor kommer prisfaldet nok også først nu inden for det seneste år”, siger Birgit Daetz.

”Og så skal man i vores tal tage højde for, at andelsboligmarkedet er specielt på den måde, at man betaler for andelsværdien og herudover skal betale en månedlig boligafgift. Denne varierer jo i forhold til, hvordan foreningens økonomi er skruet sammen”, slutter Birgit Daetz.

Men selv om priserne er svagt faldende, og udbuddet er i kraftig vækst, så bliver der altså solgt mange flere andelsboliger. Og sidst, men ikke mindst er liggetiderne også for nedadgående. På et år er den faldet fra i gennemsnit otte til fem måneder.

Alt i alt tyder det på, at markedet for andelsboliger igen er attraktivt for køberne, men priserne er også langt om længe begyndt at bevæge sig nedad.