5 stærke argumenter: Sådan får du din mor og far til at overveje forældrekøb

Du vil gerne flytte hjemmefra, men det er ikke let at få en lejlighed, som er til at betale med en SU. Hvis dine forældre har friværdi i deres bolig, kan løsningen være et forældrekøb. Læs med her og få de bedste argumenter for, hvorfor din mor og far skal købe en lejlighed, du kan bo i.

Hvis du har forsøgt at finde en lejebolig i en af de store studiebyer tæt på skole og byliv, ved du, at det er dyrt. Finder du endelig en lejlighed, som du for eksempel kan dele med din bedste ven, er det ikke bare huslejen, der skal regnes på. For depositum og forudbetalt leje løber nemt op i et beløb, som de færreste unge på din alder har stående på kontoen. Men hvad gør du så?

Måske er du en af de heldige, der scorer et lækkert kollegieværelse eller en af de billige studieboliger, som er tæt på at være en myte. Hvis ikke, er der den mulighed at rykke uden for byen og pendle ind til studiet hver dag – eller at slå telt op i en venlig husejers have. Men så bliver det mildest talt trangt til indflytterfesten, og dit dataforbrug rammer hurtigt loftet, når du ikke er i nærheden af wifi.

Men – og ja, der er en tredje mulighed – hvis dine forældre bor i ejerbolig og har afbetalt en god del af deres boliglån, kan det godt betale sig at tage en snak med dem om et såkaldt forældrekøb. Det vil sige, at de køber en lejlighed, som du lejer dig ind i til en husleje, du rent faktisk kan betale.
Hvordan overbeviser du dem så om, at det er en god idé? Få argumenterne på plads her. Måske der et eller flere, der taler til netop dine forældre.

5 argumenter, der taler for et forældrekøb:

1) Et forældrekøb kan være en god investering, der måske kan sikre lidt ekstra krymmel på kistebunden senere i livet. Der er selvfølgelig ingen garantier, men nye beregninger fra Boligsiden.dk viser, at de forældrekøbsegnede boliger – ejerlejligheder på under 60 kvm i de fire store studiebyer – der blev købt i 2013 og solgt igen i løbet af sidste år eller i år, blev handlet med en fortjeneste på 59 procent.

I kroner og øre betyder det et gennemsnitligt overskud på 632.000 kroner. I København er fortjenesten endnu større. Prisstigningerne vil givetvis ikke vækste i ligeså høj grad de kommende år, men der kan være en både økonomisk og praktisk gevinst ved at lave et forældrekøb.

2) Lige nu er renten ekstremt lav, og det gør det meget billigt at optage et boliglån, da det er muligt at få et fastforrentet realkreditlån på virkelig fordelagtige vilkår. Renten faldt til et historisk lavt niveau i 2015, og det nyder vi stadig godt af, men ingen ved, hvor længe der går, før den stiger igen. Det er med andre ord en god idé at overveje muligheden nu, hvor den er der.

3) Samtidig bliver det alligevel dig, der gennem huslejen betaler renteudgifter og udgifter til ejerforeningen. Og køber dine forældre en lejlighed, der kan deles, kommer der en ekstra indtægt fra en potentiel lejer. En indtægt, som ikke skal beskattes, hvis du selv står som udlejer i stedet for dine forældre. Og med hensyn til din egen økonomi, så kan du få boligstøtte – også selvom du bor i dine forældres lejlighed.

4) Hvert år er der langt flere, der kommer ind på et studie i Danmark, end der er studieboliger. Sidste år i august offentliggjorde Dansk Byggeri en beregning, der viste, at der dengang manglede 22.000 studieboliger.

Den problemstilling er stadig ikke løst. Så hvis dine forældre vil være sikker på, at du har et godt og trygt sted at bo, er et forældrekøb en løsning, der sikrer ro på bagsmækken, når du skal jonglere studieliv og fritidsjob.

5) De fleste forældre lærer deres børn at tænke langsigtet og være ansvarlige. Det gælder måske også dine forældre? Hvis du tager snakken med dem om et forældrekøb, slår de det måske hen i første omgang. Men hvis du skal bo og studere et sted i landet, hvor boligmangel er en reel udfordring, er det vel egentlig ret ansvarligt at undersøge alternative muligheder.

Og ikke nok med at et forældrekøb giver jer muligheden for sammen at finde dig et godt sted at bo, så bidrager I sammen til, hvad der kan ende med at blive en opsparing. Når du er færdig med at studere, kan det endda være, at du ender med at købe lejligheden, hvis de gerne vil af med dem. Og så er cirklen sluttet.

Søg studieboliger på Boligsiden.dk’s forældrekøbsside, hvor du kan markere interessante boliger og sende links til dine forældre. Der er også meget mere information om forældrekøb – til både dig og din mor og far.

Bliv inspireret!