Samsøs sommerhusmarked er atter normalt

Foto: Boligsiden

Sommerhuspriserne på Samsø steg voldsomt med 30 pct. alene i første halvår af 2008. I dag er de faldet og har stabiliseret sig, men på et højere niveau end tidligere.

Mens boligejerne i København og på Sjælland hurtigt kom med på vognen, da boligpriserne steg eksplosivt frem til og med 2007, vågnede andre dele af landet noget senere. Flere steder startede priserne således først deres voldsomme optur, da boligmarkedet reelt var begyndt at bløde.

Meget tyder på, at det er tilfældet på Samsøs sommerhusmarked. Tal fra Boligsiden.dk viser, at priserne for en kvadratmeter sommerhus steg fra 18.000 kroner ved indgangen til 2008 til 23.500 kroner seks måneder senere. Det svarer til en stigning på cirka 30 pct.

Selv om finanskrisen måneden efter – i juli 2008 – brød ud i lys lue, smittede det ikke af på Samsøs boligsælgere. Tværtimod holdt udbudsprisen sig på det høje niveau og toppede i december med knap 23.700 kr. Til sammenligning lå gennemsnitsprisen for en kvadratmeter dansk sommerhus stabilt på godt 21.000 kr. gennem hele 2008.

Markant dyk på to måneder

”Udbudspriserne på Samsø eksploderede fra et niveau på godt 13 pct. under landsgennemsnittet til pludselig at ligge 12 pct. over. Det skete inden for ét år og på et tidspunkt, hvor markedet på landsplan holdt sig på et stabilt niveau”, forklarer Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

2009 indvarslede imidlertid begyndelsen på en ny udvikling. En slags ’opvågnen’. Samsøs sommerhussælgerne dumpede nemlig prisen markant alene i løbet af de to første måneder sidste år.

Udbudsprisen faldt alene i løbet af januar og februar 2009 med omkring 2.000 kr. Siden da er den godt nok faldet yderligere stort set måned for måned, men har holdt sig meget stabilt. Nøjagtig det samme mønster går igen i resten af landet.

”Det samlede prisfald siden begyndelsen af sidste år har dog været noget større på Samsø end i det øvrige Danmark. Men priserne på øen har ligget meget stabilt omkring 21.000 kr. pr. kvadratmeter siden marts i fjor”, siger Birgit Daetz.

Alligevel er sommerhusene på Samsø i dag omkring 5-6 pct. dyrere end den gennemsnitlige danske pris. Alt i alt er markedet på Samsø dermed nok stabilt efter en vild periode, men i det samlede billede er der sket en markant udvikling, hvor Kattegatøen med fuld fart har overhalet resten af Danmark på prisen.

Kan markedet så tåle udviklingen?

Boligsidens øvrige udbudstal tyder på, at udviklingen har været tiltrængt. I hvert fald står sommerhusene ikke til salg i længere tid end i ’de gamle dage’ for et par år siden.

”De voldsomme prisstigninger var med til at skræmme køberne fra vid og sans. Så liggetiderne steg fra omkring et år i gennemsnit til helt op imod to år i starten af 2010. Nu er køberne imidlertid på vej tilbage, og nu står husene på Samsø i gennemsnit igen kun til salg i cirka 12 måneder”, siger Birgit Daetz.

Efter en temmelig turbulent periode med massive prisstigninger, er sommerhusmarkedet på Samsø altså tilbage ved mere almindelige, og stabile tilstande. Men samlet set er priserne højere i dag end før prisstigningerne.

Find mere om