Salgstid på projektboliger er fordoblet på fire år

Lejlighed med altan

Foto: Boligsiden

Nye tal fra Boligsiden viser, at det i starten af 2020 tager dobbelt så lang tid at sælge en projektbolig som i starten af 2016. Det sker som følge af et faldende salg, der måske allerede er på vej op igen.

I starten af 2016 tog det i gennemsnit lige under tre måneder at sælge en projektbolig i Danmark. Her fire år senere tager det næsten seks måneder. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.

Det sker efter et 2019, hvor projektsalget er faldet markant i forhold til succesårene 2016-2017.

”I forhold til 2017 er der sket et fald i antallet af projektsalg af ejerlejligheder på hele 44 procent. Der er altså langt mindre rift om projektlejlighederne, end der var for bare to-tre år siden. Og det er naturligvis den væsentligste årsag til, at det tager længere tid for bygherrerne at melde udsolgt i projektbyggerierne,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Der er imidlertid ingen grund til at tro, at projektsalget er i krise, påpeger hun.

”Det kan godt være, at en fordobling af salgstiden lyder af meget, men det er helt normalt, at det tager et halvt år at sælge en bolig. Derfor er det her på ingen måde alarmerende. Salgstiden stiger, fordi priserne på projektboliger i byerne er blevet så høje, at der er færre, der kan låne til at købe dem. Det skal lånestramningerne fra 2018 naturligvis også have sin del af ’æren’ for.”

Projektsalg på vej op igen?

‘Faldet i projektsalg har været mærkbart på landets to største projektsalgsmarkeder, København og Aarhus. Det er bare sket på forskellige tidspunkter.

Projektsalget i København oplevede det store fald fra 2017 til 2018, mens det i Aarhus skete fra 2018 til 2019 – altså med et års forsinkelse i forhold til hovedstaden.

Tallene fra 2019 viser imidlertid, at salget af projektlejligheder i København steg en lille smule i forhold til året før. Det kan også komme til at ske i Aarhus og resten af landet.

”Salget af lejligheder fik et boost i efteråret, da implementeringen af de nye boligskatteregler blev udskudt fra 2021 til 2024. Usikkerheden på markedet er blevet mindre, og salget er også kommet flyvende fra start i 2020. Det kan meget vel få effekt på projektsalget – også i Aarhus og landets andre store byer. Og hvis byggeriet nu også begynder at efterkomme efterspørgslen efter små lejligheder i København, kan det give projektsalget et nyt boost de kommende år,” siger Birgit Daetz.

Betingelserne for byggeri af små lejligheder i København er blevet kraftigt forbedret, idet Københavns Kommune har blødt op på kravet om, at 75 procent af alt nybyggeri skal være større end 95 kvadratmeter. I fremtiden er halvdelen af alt nybyggeri givet fri, så der kan bygges flere lejligheder på ned til 40 kvadratmeter.

Find mere om