Salget af villaer stiger

Foto: Boligsiden

Det stigende salg af ejerlejligheder forplanter sig til husmarkedet; salget af enfamiliehuse stiger hver måned, men boligsalget ligger fortsat under niveauet i 2008.

Boligpriserne er nu nået så langt ned, at køberne i stigende omfang vender tilbage til markedet. I august steg antallet af solgte villaer således for syvende måned i træk. Det fremgår af den nye prisstatistik fra ejendomsmæglerkæden Nybolig.

Billedet gælder imidlertid ikke for alle dele af landet; mens hussalget steg i Østjylland, København, Nord- og Østsjælland, dalede det til gengæld en smule i Vest- og Sydsjælland, på Fyn i Syd-, Vest-, og Nordjylland.

”Siden februar har salget af villaer måned for måned vist en svagt stigende tendens. Salget skyldes primært de markante prisfald på både villaer og ejerlejligheder. Det har fået mange købere, som ellers har droppet flytteplanerne, ind på markedet. En anden væsentlig årsag til det stabile salg af villaer er, at der i første halvår er solgt flere ejerlejligheder og andelsboliger. Det har givet sælgerne mulighed for at rykke videre i boligkæden”, fortæller Nyboligs kommunikationschef Eva Nørgaard Petersen.

Salget lavere end 2008

”Samlet set lå salget af villaer i august fortsat 3%. under salget i august sidste år, så selv om boligsalget er steget i mange områder, skal man være varsom med optimismen. Det samlede boligsalg i år ligger fortsat et pænt stykke under 2008, hvor salget nåede et absolut lavpunkt. Og hvor salget sidste år faldt måned efter måned, er det positive i den nuværende udvikling, at boligsalget i år er steget måned for måned”, tilføjer Eva Nørgaard Petersen.

Salget af ejerlejligheder hos Nybolig står derimod i stampe og lå i august på niveau med juli. Styksalget stiger på hele Sjælland, på Fyn og i Øst- og Nordjylland, men falder i Syd- og Vestjylland.

Hos konkurrenten home er meldingen nogenlunde den samme; omsætningen stiger, men man erkender, at det går trægt.

Salget fordoblet i Århus

”Omsætningen er steget, men fra et lavt niveau. Salget i København er en tredjedel højere, mens det er fordoblet i Århus i august i år i forhold til august sidste år, lige før finanskrisen for alvor nulstillede boligmarkedet i foruroligende grad. Fra september og frem giver det altså ingen mening at sammenligne med året før; det er en tid, som boligejerne forhåbentlig aldrig vil opleve igen”, siger homes kommunikationschef Niels H. Carstensen.

Selv om det går fremad, er der altså stadig langt, rigtig langt til tidligere tiders tilstande på markedet. Niels H. Carstensen understreger da også, at der ikke er tale om rekordsalg.

”På landsplan ligger boligmarkedet lige nu omkring en fjerdedel under et ’normalt’ år, når vi måler på antal handler. Selv med en flot afslutning på året bliver 2009 på landsplan ikke bedre end 2008, for boligmarkedet sad i årets begyndelse fast i finanskrisens kviksand. Men nu påvirker de laveste priser og rekordlave renter efterspørgslen i positiv retning.”