Køber du bolig i blinde? Det skal du vide inden du skriver under

Kunne du finde på at købe nyt hus uden først at søge faglig rådgivning om ejendommens tilstand? Nye tal viser, at det gælder 35.000 danskere hvert eneste år – og det kan ende med at blive en dyr beslutning.

Du har efter flere måneders boligjagt endelig fundet drømmehuset. Og det er ikke tilfældigt, at det lige præcis er dét hus, du er faldet for. Ikke nok med at beliggenheden er attraktiv, så er prisen også god, og det samme synes en række andre interesserede, meddeler ejendomsmægleren. Din fætter, der er den handy type, siger, at tilstandsrapporten ser fin ud, så de faglige rådgivere bliver droppet, da det ikke kan gå hurtigt nok med at få underskrevet købsaftalen.

Prøv Boligsidens oversvømmelseskort her

Handlen går igennem, og du og familien flytter ind. Men blot en måned senere finder I ud af, at der er fugt i væggene. Og derudover kommer der brev fra kommunen vedrørende den forestående kloakseparering, som er hundedyr. Kunne det ske for dig? Hvert år er der tusindvis af danskere, der køber bolig i blinde.

En undersøgelse lavet af energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS viser, at maksimalt 25 procent af huskøberne bruger en byggesagkyndig eller rådgiver i forbindelse med en handel. Det svarer rundt regnet til 35.000 huskøb uden brug af rådgiver årligt.

”Det kan være en særdeles bekostelig affære at have for travlt med huskøb og springe den faglige rådgivning over. Eller tro at det er her, man kan spare. Tilstandsrapporten beskriver husets aktuelle stand, og den kan på overfladen se fin ud, men det kan være helt afgørende at have en byggesagkyndig til at gå rapporten og huset kritisk igennem, så man er så godt som muligt sikrer sig mod kedelige overraskelser, når man er flyttet ind, siger Bo Halm Andersen, der er energikonsulent og byggesagkyndig hos EBAS.

LÆS OGSÅ: Guide: Hvad er en tilstandsrapport?

Undgå skjulte skavanker

Antallet af boligkøbere, der er villige til at løbe risikoen ved at spare køberrådgivningen væk, er alt for høj, mener Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk. Hun er dog ikke overrasket over resultatet af EBAS’ undersøgelse, da det er i tråd med udfaldet af en brugerafstemning på Boligsiden.dk.

Tidligere på året spurgte sitet brugerne om, hvorvidt de har tænkt sig at bruge en køberrådgiver i forbindelse med deres næste boligkøb, og her svarede lidt over halvdelen nej. En fjerdedel svarede ja, mens resten enten var i tvivl eller ikke vidste, hvad en køberrådgiver er.

”Det er en smule foruroligende, at så få satser på at få faglig rådgivning i købsprocessen. Især fordi der er tale om et køb, der for langt de fleste bliver den største økonomiske udskrivning i deres liv. Men uanset, hvor meget eller hvor lidt boligen koster, er det bare en god idé at købe et nyt hjem på ordentlige vilkår, så man kan føle sig tryg ved sin beslutning,” siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”Hvis du ikke er en fagperson, er det en umulig opgave at vurdere og undersøge, om et hus eller en lejlighed har skjulte skavanker. Og endnu sværere er det, at sammenfatte alle de informationer du får til noget, du kan konkludere på, som potentiel køber. Altså, hvad kommer det helt præcist til at betyde for dig og din økonomi?”

HVAD ER KØBERRÅDGIVNING?

Der er mange ting at holde styr på, når man køber bolig. Med en køberrådgiver får du hjælp til en lang række af de praktiske forhold i processen. Det gælder eksempelvis finansiering, skøde, købsaftale og ikke mindst en gennemgang af boligens tilstand, herunder tilstands- og energirapporten.

En køberrådgiver er typisk uddannet bygningskonstruktør, arkitekt, ingeniør, bygningssagkyndig eller energikonsulent. Han eller hun går huset igennem og kigger blandt andet på husets byggetekniske tilstand og ser efter de fremtidige vedligeholdelsesarbejder, der vil indebære en større udgift.

Hvor sælger har ejendomsmægleren som repræsentant, handler en køberrådgiver udelukkende i købers interesse. Mens nogle firmaer tilbyder pakkeløsninger, hvor du kan få hjælp til alle trin i processen, kan du også købe separate ydelser, eksempelvis rådgivning hos en advokat, en købermægler, men også en ejendomsmægler kan bistå med rådgivning.

10 spørgsmål du skal stille…

…inden du køber hus:

  • Er der, eller har der været, problemer med kloakken?
  • Er der kloaksepareret, og er der ellers krav fra kommunen om kloakseparering?
  • Har der været problemer med oversvømmelse i forbindelse med skybrud? Og findes der dræn, og hvor gammelt er det i så fald?
  • Er alle installationer udført af autoriserede personer?
  • Er der bygningsdele, som ikke er godkendt hos kommunen? Eksempelvis en blændet dør eller en væltet væg.
  • Er der restriktioner på huset eller grunden?
  • Hvor god er internetforbindelsen?
  • Er vejen, som huset ligger på, privat eller kommunalt ejet?
  • Er grunden forurenet, eller er der nedgravet olietank?
  • Hvordan er beboersammensætningen i området?

…inden du køber lejlighed:

  • Er der større renoveringsprojekter på vej, der kan påvirke fællesudgifterne? Eksempelvis udskiftning af tag og vinduer, eller renovering af faldstammer.
  • Er der planer om større byggeprojekter i området, der kan give støjgener? Det kan være anlæg af offentlig transport, nybyggeri eller gårdprojekter.
  • Er der bygningsdele, som ikke er godkendt hos kommunen? Eksempelvis en blændet dør eller en væltet væg.
  • Er der eller har der været problemer med kloakker? (Især relevant for stuelejligheder)
  • Har der været problemer med oversvømmelse i kælderen i forbindelse med skybrud?
  • Er alle installationer udført af autoriserede personer?
  • Er der vedtaget regler vedrørende kort- og langtidsudlejning? (relevant, hvis du benytter dig af Airbnb eller ønsker frihed ift. en længere fremleje)
  • Hvordan er støjniveauet i opgangen, og er der lydt?
  • Hvordan er naboskabet i ejendommen?
  • Har der været dialog omkring altaner, og hvad blev udfaldet?

Svarene på flere af ovenstående spørgsmål er belyst i tilstandsrapporten og elrapporten. Derudover har Kommunens Tekniske forvaltning oplysninger, der kan give yderligere svar. Flere ejendomsdata kan hentes på Boligejer.dk

Find mere om