Gør forældrekøbet til en god investering

Foto: Boligsiden

Ejerlejlighedsmarkedet har for alvor fundet fodfæste i de større universitets-byer, og det giver gode betingelser for, at et forældrekøb ikke blot skaber gode rammer om barnets uddannelse, men også bliver en god investering for forældrene.

Bliver sønnen eller datteren optaget på ønskeuddannelsen ved sommerens studieoptag og er klar til at stå på egne ben i studiebyen, vil næste udfordring være at finde en passende bolig. Hvis det ser sort ud med at finde et kollegieværelse eller en lejebolig, kan det være en mulighed at investere i en bolig til dit barn. Og selvom priserne har været stigende på ejerlejligheder det seneste år, kan et såkaldt forældrekøb være en god investering.

”Salgspriserne på ejerlejligheder ligger nu godt 10 pct. over sidste års niveau, og der sælges flere lejligheder, de sælges hurtigere, og der er flere købere på markedet. Det er særligt i København og Aarhus, at der rigtigt er kommet gang i lejlighedssalget, og det kunne tyde på, at vi er inde i en positiv udvikling, hvor et forældrekøb over en årrække kan gå hen og blive en god investering,” siger Birgit Daetz, kommunikations-direktør for Boligsiden.dk.

”Historikken viser, at boligpriserne over en femårsperiode er steget syv ud af ti gange. På nuværende tidspunkt ser vi gode muligheder for prisstigninger over de næste fem år, når det gælder lejligheder i de store byer. Vi står lige nu midt i en lavkonjunktur. Den vil slutte, og når økonomien vender, giver det rigtig gode betingelser for boligmarkedet i de større byer,” supplerer Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Få overblik inden forældrekøbet

Inden man går i gang med at kigge efter lejlighed, er det en god ide at danne sig et overblik over finansieringsmulighederne og udbuddet af lejligheder.

”Valg af finansiering er vigtig, når du overvejer et forældrekøb, og lige nu er renterne rekordlave. Som forældre har man måske friværdi i sin egen bolig, som man kan bruge som sikkerhed og dermed gøre købet billigere. Man skal nemlig huske at se helheden i økonomien. Det gælder også, når det kommer til valg af rentetype. Har du allerede lån med variabel rente, bliver det måske lidt for risikabelt også at vælge det på forældrekøbet. Men det afhænger naturligvis både af din lyst og af hvad din økonomi kan rumme, hvis renten stiger,” siger Lone Kjærgaard.

Der er mange omkostninger forbundet med at købe og sælge, og vil man sikre, at ens køb af studiebolig til barnet også giver et økonomisk afkast på sigt, kan det være en rigtig god idé at tænke lidt længere frem og f.eks. fremtidssikre den til mere end bare til studieårene. Et ekstra værelse, der under studietiden kan lejes ud til en medstuderende, kan måske forlænge barnets tid i lejligheden.

Der er i dag 7.351 ejerlejligheder udbudt på Boligsiden.dk.

Gode råd om forældrekøb

  • Husk, at et forældrekøb først og fremmest er en investering i barnets uddannelse
  • Tænk fremad, når du vælger bolig. Køb og salg koster trods alt penge
  • Udnyt evt. friværdi i egen bolig til at skaffe det billigst mulige lån
  • Se finansieringen i helhed med din øvrige økonomi. Har du allerede lån med variabel rente, bliver det måske lidt for risikabelt også at vælge det til forældrekøbet
  • Søg skatterådgivning hos en revisor
  • Kontakt dit pengeinstitut for rådgivning om finansieringsmulighederne
  • Gå eventuelt til en forældrekøbsaften, som mange ejendomsmæglere arrangerer
Find mere om