Fritidshuse står til salg i et år på Fanø

Foto: Boligsiden.

Priserne på Fanøs sommerhuse står i stampe, men der kommer flere huse til salg, og liggetiderne stiger markant. Derimod falder priserne på øens enfamiliehuse.

Markedet for sommerhuse er nærmest gået i stå på Fanø. En opgørelse fra Boligsiden.dk viser nemlig, at det i dag tager væsentlig længere tid at sælge sommerhus på øen, end tilfældet var for et år siden.

Ser man på de boliger, der netop nu er til salg, er liggetiden på Fanø nu oppe på 12 måneder. Det vil sige, at vesterhavsøens sommerhuse i gennemsnit har ventet på en ny ejer i et år. I maj 2008 var liggetiden nede på ni måneder. Der er med andre ord tale om en markant stigning.

Stigningen understreges af, at liggetiderne for de emner, der er fjernet fra udstillingsvinduet hos ejendomsmægleren – typisk fordi boligen er blevet solgt – er forøget med to tredjedele siden maj i fjor.

Salg tager ni måneder

”For et år siden tog det fem måneder at sælge sit sommerhus på Fanø. I dag tager det knap ni måneder”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.dk.

Den forlængede liggetid skyldes utvivlsomt, at fanikkerne i løbet af det seneste år ikke har villet gå på kompromis med udbudsprisen.

”Fra januar til maj sidste år steg udbudsprisen på Fanøs fritidshuse med 3,5 procent til i gennemsnit 23.700 kroner pr. kvadratmeter og har så igennem det seneste år holdt sig stabilt på det niveau”, fortæller Birgit Daetz.

Fanø dyrere end resten af Danmark

Det er godt 15% over landsgennemsnittet – og med til sammenligningen hører, at fritidshusene på landsplan er faldet med 6% i de seneste 12 måneder, mens sælgerne på Fanø altså ikke er fulgt med dén udvikling.

Siden maj 2008 er antallet af fritidshuse til salg også steget. Helt nøjagtigt med 30%, og i dag venter 140 af øens 2.826 fritidshuse på en ny ejermand. Det svarer til, at cirka hvert tyvende hus på øen er til salg; det er ganske på linie med gennemsnittet for landet som helhed.

Stabile liggetider for enfamiliehuse

Vender man blikket mod øens helårshuse, tegner der sig et noget andet billede. Selv om der nu er flere huse til salg – 31 i dag mod 18 for et år siden – er liggetiderne ikke blevet længere. Tværtimod tager det i dag præcis syv måneder at sælge et enfamiliehus – en god uge mindre end i maj sidste år.

”Men udbudsprisen på enfamiliehuse er også faldet med 6,7 procent i perioden. Og selv om det fald langt fra er lige så markant som det gennemsnitlige danske prisdyk på 16 procent, illustrerer det tydeligt, at prisen er nødt til at følge med den generelle markedsudvikling, hvis man skal have en chance for at sælge sin bolig”, fastslår Birgit Daetz.

Det forhold har sælgerne af fritidshuse på Fanø tilsyneladende ikke taget ved lære af, og derfor bliver det sværere at finde en villig køber til boligen.

Find mere om