Førstegangskøbere går efter det sikre valg

Foto: Boligsiden

Tilliden til boligmarkedet vokser, og det har fået flere førstegangskøbere ud af busken. De går efter nemme og billige boliger, og dem er der mange af, viser en undersøgelse fra home og Boligsiden.dk.


Unge boligsøgende er igen begyndt at købe ejerboliger. I dag udgør førstegangskøberne 10-40 procent af bolighandlerne, og de går efter nemme boliger; det vil sige boliger i god stand med pæn tilstandsrapport og et godt energimærke, hvor man er relativt sikret mod uforudsete udgifter.

”Ofte er det boliger i den billige ende, det vil sige mindre boliger og lidt uden for de mest attraktive kvarterer, og vi ser en klar tendens til, at køberne har stort fokus på energiforbruget i huset. Balancen mellem komfort og pris er noget, der vægter hos førstegangskøberne, men da de er uvante med ejerskab og vedligeholdelse af en bolig, vægter komforten mere, end man kunne forvente. Samtidig har køberne fokus på, at omkostningerne til boligen skal være realistiske”, siger relationschef i home, Mads Ellegaard og fortsætter:

“Vi oplever, at der er kommet lidt flere førstegangskøbere på markedet, og vi forventer, at den tendens vil fortsætte i 2014. Førstegangskøberne har en tro på bedre tider og føler, at markedet og priserne er i færd med at vende. Det er denne øgede tillid til boligmarkedet, der gør, at home får flere henvendelser end tidligere fra købere, der nu ønsker at blive ejere af deres første bolig.”

Boligejer for under 1 million

På Boligsiden.dk er 700 villaer og rækkehuse netop nu udbudt til salg for maksimalt 1 million kroner, mens de samtidig har et energimærke C eller bedre. Det er huse, man kan sidde i for ca. 6.000 kroner om måneden, hvis man lægger en udbetaling på 50.000 kroner.

”I 2013 blev 9.364 enfamilieshuse handlet for under 1 million kroner. Der er både gode og billige boliger mange steder i Danmark, men man kommer et stykke uden for København, hvis man både skal bo både billigt og i et hus med et godt energimærke, der jo ofte er tegn på et nyere eller nyligt renoveret hus.”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

På Sjælland skal man syd for Køge og Vest for Ringsted for at finde nogle af de billige boliger med gode energimærker.

Sådan finansieres førstegangskøbet

Med de lave renter har førstegangskøberne alle tiders chance for at komme godt og sikkert ind på boligmarkedet. Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark anbefaler, at førstegangskøberne benytter sig af afdragsfrihed til at sætte turbo på nedbringelsen af anden dyr gæld. De fleste førstegangskøbere har også et banklån med i pakken til en noget højere rente end på realkreditlånet, og ved at forkorte løbetiden på banklånet ved brug af afdragsfrihed på realkreditlånet, kan man spare mange penge i renteudgifter over tid.

Christian Hilligsøe Heinig kommer med disse fire råd til finansiering af førstegangskøbet:

  1. Brug afdragsfrihed på realkreditlånet til at nedbringe gælden på det dyre banklån.
  2. Bind renten via F3/F4/F5-lån eller et fastforrentet lån, hvis du vil have en billig forsikring mod rentestigning.
  3. Bind renten, når den er lav.
  4. Vurder din situation: Du behøver ikke 30 års sikkerhed mod rentestigninger i studenterboligen, mens det kan være relevant ved køb af et parcelhus.
Find mere om