7 ting der spænder ben for dit boligsalg

Foto: Boligsiden

Selv små ting kan få boligkøberne til at fravælge dit hus, når de jagter et nyt hjem. I samarbejde med ejendomsmægler Sara Lygum fra danbolig Dalum fra TV2-programmet ’Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed’, har Boligsiden.dk lavet en guide til, hvordan du kan forbedre dine salgschancer.

Du har sat huset til salg, og tiden går. Ingen af dem, der ser din bolig, kommer med et bud, og bekymringen for hvor længe det mon tager at finde en køber, begynder at vokse. Måske er det på tide at overveje, om du selv kan gøre noget for at forbedre dine chancer for et salg.

Ejendomsmægler Sara Lygum fra danbolig Dalum, der har mere end 17 års erfaring med boligsalg, peger på flere forhold ved en bolig, som kan afskrække potentielle købere. Og ofte er det småting, man som sælger med fordel selv kan få styr på, inden man åbner dørene til åbent hus.

”Førstehåndsindtrykket betyder rigtig meget, og derfor er mit bedste råd ganske enkelt at rydde op. Når det roder i et hus eller en lejlighed, sætter det en masse tanker i gang hos køberne, som nemt kan forstyrre unødvendigt meget. Når det roder fysisk, er det nemt at tænke, at det også gælder i andre henseender, eksempelvis i forhold til ejendommens økonomi eller installationer i boligen,” siger Sara Lygum, og tilføjer:

”Generelt skal der se ordentligt ud. Så sørg for, at der ikke er en masse halvfærdige projekter. Det kan godt skræmme en masse mennesker at skulle købe et hus med et halvfærdigt badeværelse eller andre løse ender.”

Første indtryk er afgørende

Når en bolig sættes til salg, er der flere led i processen, der bliver afgørende for, hvor hurtigt mægleren kan finde den rigtige køber. Og ansvaret hviler både på sælger og den pågældende ejendomsmægler.

”For det første skal prisen være rigtig. Det kan blive dyrt at være for optimistisk, men omvendt kan man gøre meget for at sikre sig en bedre pris, hvis man præsenterer sin vare så optimalt som muligt. Præsentationsbillederne er sammen med prisen første indgang til en fremvisning, og her er det vigtigt, at virkeligheden lever op til billederne, så man ikke er bagud på point fra begyndelsen,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

En fremvisning skal bekræfte køberens gode fornemmelse omkring en bolig. Men hvordan sikrer man sig de bedst mulig betingelser som boligsælger? Sara Lygum og Birgit Daetz kommer her med en række tips, der øger chancerne for et salg.

7 tips til dig, der vil forbedre dine salgschancer

1. FÅ RYDDET OP
Det skal ganske enkelt være rart og indbydende at komme ind i et hjem. Uanset indretningsstil er orden en faktor, der kan påvirke et salg. Og det hele starter ved havelågen. Hvis haven roder, kan det være svært at ryste af sig, inden man når op til huset. Er det ligesådan indendørs, er det svært for køberne at se potentialet i din bolig, og så giver det sig selv, at salgschancerne dykker. Så selvom man selv er på vej videre i livet, så husk, at det for andre er en ny start. Hjælp dem til at se, at de kan få den i din bolig.

2. SÆT DEN RIGTIGE PRIS
De fleste boligsælgere har en klar holdning til, hvad deres hus eller lejlighed skal koste. Men en af ejendomsmæglerens fornemmeste opgaver er netop at prissætte, og deres ekspertise i disciplinen skal man værdsætte – også selv man ikke er helt enig. Bliver boligen udbudt for højt, kan det skade salget. Det tager ikke kun længere tid at sælge, men de omkostninger, der er forbundet med senere at måtte sænke prisen, kan vise sig at blive større, end at holde fast i en konkurrencedygtig pris fra begyndelsen.

3. AFSLUT HALVFÆRDIGE PROJEKTER
Er du gået i gang med at renovere entreen, men mistede modet, da der skulle males paneler? Eller fik du aldrig monteret vasken i bryggerset, da du lagde ny bordplade? Jamen, så er det med at komme i gang. Halvfærdige projekter er et stort minus, fordi købere nemt bliver forpustede over alle de småting, der skal fikses rundt omkring i boligen. Det stjæler fokus fra det vigtige – at de forholder sig til rammerne.

4. TAGE ET KIG PÅ TILSTANDSRAPPORTEN
Antallet af anmærkninger i en tilstandsrapport kan hurtigt hobe sig op. Og det kan blive en uoverskuelig affære for potentielle købere. Som sælger er det derfor en god ide at få ordnet så meget som muligt selv. En revnet flise på badeværelset eller skadede fuger er billigt og nemt at få rådet bod på, og jo kortere listen er, jo mere indbydende og indflytningsklar fremstår boligen. Står valget mellem to boliger, kan mængden af forhold i tilstandsrapporten, få indflydelse på boligvalget.

5. GØR DIN BOLIG LYSERE
Mange boligkøbere bliver skræmt af en mørk bolig. Både vinduernes placering, et tungt møblement og mørke vægge kan være med til at stjæle lyset. Det nemmeste trick i bogen er at svinge malerpenslen og give boligen en omgang hvid maling. Det lysner ikke kun, men giver også købere muligheden for at se rummenes potentiale. Har du røde vægge i stuen, kan det for nogle være svært at forestille sig det anderledes, og det kan gøre salget sværere. Med mindre dine vinduers stand ligefrem trækker værdien på boligen ned, kan det sjældent betale sig økonomisk at skifte dem. Men har du en mørk bolig med mulighed for ovenlys, kan det godt betale sig at indhente et tilbud eller lave en skitse, så interesserede kan se en færdig løsning for sig.

6. RÅD BOD PÅ MISLIGEHOLD
Noget, der altid hitter, er en pænt vedligeholdt bolig, hvor man kan se, at ejerne har passet godt på tingene. Førstehåndsindtrykket er varigt hos de fleste, med mindre de leder efter noget, der er direkte nedrivningsklart. Og ligesom at rod påvirker opfattelsen af, hvor godt der ellers er styr på tingene, så kan et rent og pænt hjem give ro i maven på flere punkter. Sørg derfor for at alting virker. Binder døren, så smør den. Hænger en af køkkenlågerne, så køb et nyt hængsel. Og er der en stor plet på tæppet under sofabordet, så skift det ud. Har du større skader som fugt, der er svært at kende omfanget af som køber, så få det udbedret, da det er en af de ting, der kan skræmme allermest ved et salg.

7. SE PÅ DIT HJEM MED KRITISKE ØJNE
Tag et kig på dit hjem og overvej, om du selv ville være interesseret i at købe det. Som sælger er det vigtigt at kunne fremvise et hjem, hvor der er en god balance mellem det personlige og muligheden for selv at kunne præge boligen. Der må derfor gerne være charmerende indretningsløsninger, som folk kan huske, men glem ikke at det stadig skal appellere bredt. Måske du kan tynde ud i tunge møbler og nips?

Find mere om