Vores lejligheder har flere år på bagen end villaerne

Murermestervilla

Foto: Boligsiden

Det seneste år er halvdelen af de ejerlejligheder, der er blevet solgt, bygget før år 1950. Det samme gælder kun for 31 procent af villaerne, viser tal fra Boligsiden.dk.

Har du købt en lejlighed inden for de seneste 12 måneder, er der ca. fifty-fifty chance for, at den ligger i en bygning, der er bygget før 1950. Har du købt en villa det seneste år, er den med 70 procents sandsynlighed bygget efter 1950. Der bliver nemlig solgt langt flere gamle lejligheder end villaer, viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk. Forklaringen ligger dog lige for.

”Der blev bygget 450.000 parcelhuse i 60’erne og 70’erne, hvilket næsten svarer til halvdelen af den million parcelhuse, vi har herhjemme. Så når vi ser på andelen af villaer, der er bygget inden 1950, så udelukker vi de ”store årgange” blandt villaerne”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Mens 60’erne og 70’erne ubetinget er de årtier, hvor der blev bygget flest villaer, spreder lejlighedsbyggerierne sig over flere årtier. 18 procent af de lejligheder, der blev solgt seneste år, var bygget i 30’erne, der dermed er det årti, hvor flest lejligheder stammer fra. Til gengæld er der solgt langt flere lejligheder, der er bygget efter år 2000 end der er solgt villaer fra samme periode.

Dyrt nybyggeri skyder op

Der er gang i lejlighedsbyggeriet, og 16 procent af de ejerlejligheder, der er blevet solgt det seneste år, er bygget efter år 2000. Det samme gælder kun 8 procent af de villaer, der er solgt i samme periode.

De mange lejlighedsbyggerier er et resultat af et øget pres på byområderne, hvor efterspørgslen efter boliger ikke bare får priserne til at stige, men også byggeriet til at blomstre. Af de ejerlejligheder der er til salg netop nu, er godt 18 procent bygget efter 2009, mens det kun gælder for tre procent af villaerne i udbud.

”Vi forsøger at få plads til flere mennesker i byerne, men de mange nybyggerier er dyre, og de er med til at trække gennemsnitspriserne på lejligheder op i byerne. Det er ikke hvem som helst, som kan flytte ind i de store prestigebyggerier ved Nordhavn i København eller Isbjerget i Aarhus”, siger Birgit Daetz.

Det køber vi

Er du på lejlighedsjagt er der altså stor sandsynlighed for, at du enten køber en gammel svend eller en spritny bolig. Som huskøber er der stor chance for, at du ender med et klassisk parcelhus, men bevæger du dig væk fra byggeårene i 60’erne og 70’erne er det lidt mere uforudsigeligt, hvad du ender med.

Find mere om