Undgå indbrud når du er på ferie

Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Inden du smækker døren i og stikker af på sommerferie, bør du sikre din bolig og gøre livet så surt som muligt for indbrudstyvene. Se tjeklisten over feriefælder, du kan ryge i, og læs de gode råd til en feriesikker bolig.

Vi glæder os til sommerferien, men når vi står der med pakkede kufferter og låser hoveddøren, så får mange af os alligevel et sug i maven. For når vi er væk i flere uger, er boligen mere udsat for ubudne gæster.

”En tidligere undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk viser, at hver anden boligejer er slet ikke bange for indbrud. Så mange tager på ferie uden en bekymring i verden. Og det kan faktisk være det største problem, for så har man måske ikke taget de basale forholdsregler for at forebygge indbrud”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Læs også: Hver anden frygter ikke indbrud

Tjekliste: Er du røget i en af de fem feriefælde?

Der er en række typiske ting, man altid er i tvivl om, når man skal af sted på ferie. Hvordan er det nu med gardinerne – trukket fra eller ej? Og hvor er det nu, man skal rode og rydde op? Her kommer listen over de feriefælder, der er lette at ryge i.

1. Har du ryddet notorisk op over alt?

Så kan du godt gå i gang med at rode lidt. Din bolig skal se beboet ud, så lad gerne et par kaffekopper stå fremme, og hæng en trøje over stolen, så det kunne se ud som om, du bare lige er ude efter mælk.

2. Har du trukket gardinerne for?

Så træk dem fra igen, og rul rullegardinerne op. Fratrukne gardiner og rullegardiner ser mere beboeligt ud, end nedrullede.

3. Er der rod i haven?

I haven skal du – modsat inde i huset – rydde op. Du må ikke efterlade stiger og andre haveredskaber udenfor, der kan bruges til at bryde ind med. Så rod indenfor, og ryd op udenfor.

4. Har du låst skuffen med dine værdier?

Det kan du sådan set godt, men det er spild af tid. Er der først indbrud, bliver din skuffe alligevel brudt op, og i værste fald bliver den i så fald ødelagt. Så lad den være ulåst og gem i stedet dine værdier et mindre oplagt sted. Der er eksempler på, at selv pengeskabe er blevet både brudt op og stjålet, selvom de har været boltet fast. Så er tyven først inde, skal du ikke gøre dig for store forhåbninger om, at en låst skuffe hjælper.

5. Har du åbnet alle døre, så luften kan cirkulere i din bolig?

Luk dørene igen. Åbne døre gør det lettere for tyven at få overblik over boligen, og om der er nogen hjemme. Lukkede døre giver tyven en usikkerhed, om der måske er nogen til stede i et andet rum.

De gode gamle råd virker stadig

De gamle råd virker stadig, så husk nu at:

  • Afmelde avisen så din postkasse ikke får forstoppelse allerede på andendagen af din ferie.
  • Allier dig med naboer, så de har et ekstra øje på dit hus og ved, du er væk. Overvej at blive en del af Nabohjælp-netværket.
  • Få nogen til at tømme din postkasse og vande dine planter. En vissen stilk i vinduet er typisk et tegn på et tomt hus.
  • Er du på bilferie, så få evt. en nabo til at parkere i din indkørsel.
  • Få naboen til at putte skrald i din skraldespand, så den ikke stå afslørende tom.
  • Er du væk i længere tid, så prøv at få charmet nogen til at slå din græsplæne. Er du væk i kortere tid, så sørg for at slå plænen, lige inden du tager af sted, så den ser klippet ud i længere tid.
  • Sørg for at have en ordentlig lås ikke bare på din hoveddør men også din terrassedør. Det nytter ikke, at din hoveddør er et fort, hvis din havedør kan sparkes ind med en sandal.
  • Få et tænd-sluk-ur, der kan sørge for at lyset automatisk tændes og slukkes i løbet af dagen.
  • Overvej en alarm, hvis du bor i et område med mange indbrud.
  • Overvej låse på dine vinduer, hvis de ellers kun er sikret med hasper.
Find mere om