Sydjyske andelsboliger er landets mest energivenlige

De fleste boliger i Syd- og Sønderjylland har et energiforbrug, der ligger tæt op ad den gennemsnitlige danske bolig. Men andelsboligerne ligger en del lavere end i resten af landet.

Ordene klima og energi bliver stadig oftere trukket frem af vores vokabularium. Der er da næppe heller tvivl om, at fremtiden i den forbindelse byder på stigende udfordringer for eksempelvis de danske boligejere.

Udgifterne til opvarmning ser nemlig kun ud til at kende én vej: opad. Danskerne har ellers – belært af den første oliekrise i 1973, hvor råolien steg med omkring 400 pct. på to måneder og sendte chokbølger gennem samfundet – været dygtige til at spare på energien. Men fremover bliver der endnu mere fokus på energiforbruget i vores boliger.

Energimærke i boligannoncer

Siden 1. juli 2010 har det nemlig været et krav, at de boliger, der sættes til salg efter denne dato, skal være udstyret med lovligt energimærke. Det gælder fra det øjeblik, boligen annonceres til salg. Så kan potentielle købere fra starten se, hvor meget energi huset eller ejerlejligheden bruger.

Mærkningen er ikke helt ulig den, vi kender fra hjemmets køleskab og kummefryser. A repræsenterer det mindste energiforbrug og G det største. D og E er dermed en middel energimærkning.
Men hvordan ser det så ud med energiforbruget i de syd- og sønderjyske boliger? Det har Boligsiden.dk kigget nærmere på.

”Hvis energimærke A svarer til værdien 1, B til 2 og så videre, så står 4-5 for et middel energiforbrug. Og det er faktisk også der, de danske boliger ligger; i gennemsnit har de danske boliger et energiforbrug på 4,6. Nøjagtig det samme gælder for de syd- og sønderjyske boliger,” siger Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.

Energiforbrug på 3,0 i sydjyske andelsboliger

Men når talen falder på andelsboliger, ser tallene ganske anderledes ud. For landet som helhed er energiforbruget i den lave ende af middel, på 4,1. Derimod brillierer andelsboligerne i Syd- og Sønderjylland med landets absolut laveste energiforbrug. Her er forbruget nemlig helt nede på 3,0, svarende til kategori C i energimærke.

I den anden ende er det især de københavnske andelsboliger, der trækker landsgennemsnittet op på 4,1.

”De danske andelsboliger er egentlig i fin energimæssig stand. Men når de københavnske boliger trækker opad, skyldes det, at mange andelsforeninger i hovedstaden er stiftet i huse helt tilbage fra før Første Verdenskrig. Derimod er der ude i landet mange steder fortrinsvis etableret andelsforeninger i nybyggeri, hvor kravene til energieffektivitet gennem de seneste par årtier løbende er skærpet. Det kan være en del af forklaringen på, at Syd- og Sønderjylland fører an i energivenlige andelsboliger”, siger Birgit Daetz.

Hun henviser til, at blandt de københavnske andelsboliger, som Boligsiden har registreret med energimærke, er 65 pct. etableret i ejendomme, der er bygget mellem 1900 og 1939.
”Derimod er 92 pct. af de energimærkede syd- og sønderjyske andelsboliger bygget fra 1980 og frem til i dag”, fastslår Birgit Daetz og slutter:

Varmeudgifter stiger

”En vigtig del af de flestes boligsøgning er at opstille konkrete kriterier for, hvad for en type og størrelse bolig, man kigger efter. Og skal det være en lejlighed, er det nok værd at overveje en energivenlig andelsbolig i det sønderjyske. Det kan spare en for mange penge til opvarmning nu og i fremtiden. For hvem tror på, at varmen bliver billigere, end den er i dag?

På Boligsiden.dk er der for tiden omkring 350 andelsboliger til salg i Syd- og Sønderjylland, svarende til cirka 7 pct. af det samlede udbud af andelsboliger. Det lyder måske umiddelbart ikke som mange, men København By alene bærer knap halvdelen af landets udbudte andelsboliger.

Kilde: Boligsiden.dk

Datagrundlaget for artiklen er alle de boliger, som figurerer på Boligsiden.dk med energimærke, hvilket er omkring 15.000 eller cirka 1/5 af alle de udbudte boliger.
Kategorierne A til G i energimærkeordningen er udelukkende omregnet til talværdier i denne artikel for at få et overblik over den gennemsnitlige energitilstand for de enkelte boligtyper.