Styr din julefrygt: Sådan undgår du brand og indbrud

Foto: Boligsiden

Julen kommer! Ro på – du har styr på det. Og med en minimal indsats kan du endda undgå både julebrande og indbrud. Læs hvordan.

For nogle begynder julepanikken at brede sig allerede i november. Der er meget, der skal nås, og enten glemmer du i forvirringen at slukke adventskransen, eller også bekymrer du dig allerede nu om, at dit hjem bliver invaderet af tyveknægte, mens du holder jul hos din moster.

Ro på. Du har styr på det. Eller også får du det lige om lidt. Her er en overlevelsesguide til et sikkert julehjem.

Undgå julebrand

Ifølge Beredskabsstyrelsen topper antallet af brande i private hjem i december måned. Kalenderlys, adventskranse, juletræer og dekorationer er potentielle brandfælder for ikke at snakke om en øget brug af komfuret sammen med mindre opmærksomhed på gryderne. I årene 2009 – 2012 har antallet af udrykninger til brand i private hjem i december måned svinget fra 626 gange i december 2012, hvor der var færrest, og 754 udrykninger i december 2010, hvor der var flest.

Vil du ikke være en del af den statistik, kan du nemt undgå det med almindelig sund fornuft og omtanke:

  • Gå ikke fra levende lys
  • Holde dekorationer med levende lys og juletræslys væk fra hundehaler og andet med pels
  • Stil ikke levende lys i vinduer med træk og gardiner, der kan blafre ind i lyset
  • Hav vand eller pulverslukker klar ved juletræet
  • Husk at slukke komfuret, når du fjerner gryderne
  • Tjek, at dine røgalarmer virker – og køb dem, hvis du ikke har nogle

Husk, at der kun skal et øjebliks uopmærksomhed til, for at det kan gå galt.

Læs mere om at undgå juletræsbrand hos Bolius

Undgå juleindbrud

Har du formået ikke at brænde din bolig af i december, får du nye problemer på nakken. Nu skal du sørge for ikke at få indbrud, og at du bliver frastjålet de ting, du omhyggeligt har undgået af brænde af. Der sker fem indbrud hver time året rundt, og ifølge Det Kriminalpræventive Råd topper antallet af indbrud i sommerferien og omkring jul og nytår.

”Tidligere undersøgelser blandt Boligsidens brugere viser, at ca. hver anden frygter indbrud. Man kan dog gøre meget selv for at undgå indbrud, og i virkeligheden er det måske vores lidt for afslappede forhold til indbrud, der gør, at der efter sigende er større risiko for indbrud i Danmark sammenlignet med vores naboer i Sverige, Norge og Tyskland. Man skal ikke leve i frygt for indbrud, men man skal heller ikke lade døren stå ulåst eller på anden måde invitere tyven indenfor”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

stopindbrud.dk kan du læse dig til en masse gode råd til, hvordan du sikrer både dit hus, din lejlighed, cykel, bil og båd mod indbrud og tyveri. Du kan læse om, hvordan du sikrer dine døre og vinduer mod indbrud og om tyverialarmer. Du kan teste dit hus og se, hvor sikkert det er, og du kan prøve at se dit hus med tyvens øjne.

Find mere om