Sommerhuset skal være billigt og nemt at holde

Foto: Boligsiden

Prisen er vigtigst, når vi køber sommerhus. Men sommerhuset skal også være nemt at vedligeholde. Vi gider ikke at arbejde i vores ferie, viser en ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Når vi tager i sommerhus, vil vi holde fri, og vi siger derfor nej tak til sommerhuse, der kræver meget vedligeholdelse. Er haven krævende, og skal der lægges mange timers arbejde i huset for at holde det i god stand, vender mange potentielle købere tommelfingeren nedad.

I en ny undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 24 procent, at prisen på sommerhuset er vigtig, men næsten lige så vigtigt er det, at huset er vedligeholdelsesfrit. 14 procent synes, det er vigtigt, at sommerhuset ligger tæt på, hvor de bor, mens et fåtal går op i, om der er plads til mange personer, om sommerhuset er egnet til udlejning eller er børnevenligt.

”Vi vil gerne holde fri, når vi er i sommerhus. Mange kan slet ikke se fidusen i at gå og nusse om huset og haven, når de har ferie. Når weekenden eller ferien kommer, skal liggestolen mases flad, og krimierne pløjes igennem”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Vilde grunde

Heldigvis er der udmærkede muligheder for at finde et sommerhus, der kun kræver et minimum af arbejdsindsats på de udendørs arealer. Af de ca. 13.000 sommerhuse, der er udbudt til salg netop nu, har ca. 1.600 en naturgrund. Der er størst sandsynlighed for at få en naturgrund i Region Nordjylland, hvor 17 procent af de udbudte sommerhuse har en, mens det kun gælder ni procent af sommerhusene i Region Sjælland.

Udbudsprisen for en naturgrund ligger en anelse over gennemsnittet. På landsplan skal man regne med at, der er lagt ni procent til den gennemsnitlige udbudspris, men der er regionale forskelle. I Region Sjælland er de vilde grunde dyre; her ligger udbudspriserne 20 procent højere end gennemsnittet for regionen. I Region Midtjylland er prisen ens, uanset om sommerhuset har naturgrund eller ej.

Næsten vedligeholdelsesfrit

Til gengæld er det en større opgave at finde et sommerhus, der er vedligeholdelsesfrit. Kun i 38 boligannoncer for sommerhuse bliver sommerhuset angivet som næsten vedligeholdelsesfrit eller så godt som vedligeholdelsesfrit.

”Det er jo huse, vi snakker om, og der skal passes på dem, hvis de ikke skal forfalde. Men det er klart, at et nyere hus ofte kan klare sig med mindre vedligeholdelse end et gammelt, hvor den tidligere ejer måske også hellere ville ligge i liggestolen end at male gavlen”, siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 21. – 29. februar 2016 spørgsmålet: ”Hvad er vigtigt for dig, hvis du skal købe sommerhus?” 1.247 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om