Sæson for solceller: Tjen investering hjem på syv år

Det er sæson for solceller, og overvejer du at investere, så kan du reducere din el-regning væsentligt og tjene investeringen hjem i løbet af en ganske overskuelig årrække.

Efter lang tids venten er solen endelig begyndt at skinne ned over de danske huse. Det er de mange danskere med solcelleanlæg på taget glade for. For forår er højsæson for el-produktion fra solceller, og ifølge målinger fra Energinet.dk leverede solcellerne godt 17 procent af den samlede danske el-produktion i perioder i starten af maj.

Det er væsentligt mere end de to procent, solcellerne i gennemsnit leverer til det danske el-forbrug. Energinet.dk forventer dog, at leverancen fra solceller vil stige til mere end det dobbelte frem mod 2025, så solceller kan levere mere end fire procent af det samlede el-forbrug.

”Vi har set, at antallet af udbudte huse med solceller er steget siden 2012, hvor trenden for alvor tog fart. Det er en god ide, især hvis du investerer med det udgangspunkt, at du selv skal tjene din investering hjem,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Massive besparelser på el-regningen

Er du én af dem, der ikke orker at åbne e-boksen og kigge på størrelsen på regningen fra din el-leverandør? Så kan du overveje at supplere den eksterne el-leverance med dit eget solcelleanlæg.

Det har Jørgen Oxholm gjort. Han installerede solcelleanlæg på taget af sit hus på Stendyssevej i Lynge i Nordsjælland i 2012, og han har regnet ud, at solcellerne godt og vel halverer den årlige el-regning, og at han med skattefradrag og afskrivninger har tjent investeringen på solcelleanlægget hjem i 2019. Alt hvad anlægget derefter producerer er rent overskud.

”Det er en udregning, der er baseret på vores faktiske forbrug fra 2012 og 2016, som jeg har fremskrevet til perioden 2017-2019. Jeg lavede den her investering, fordi vi havde en stor el-regning, da huset er el-opvarmet, og udregningerne viser, at det kunne betale sig for os,” siger Jørgen Oxholm.

Solceller bedst forår og efterår

Solcellerne på huset i Lynge står i denne tid og producerer el, der gavner i Jørgen Oxholms regnskab. Det er nu her i foråret, at solcellerne for alvor bidrager til regnskabet, for efter nogle mørke måneder, er det nu højsæson for solceller, hvis ydelse topper i foråret og efteråret.

Det kan lyde paradoksalt, at solcellerne ikke yder mest, når der er mest sol, altså om sommeren. Det skyldes, at for høj varme svækker solcellernes produktivitet. De performer derfor bedst om foråret og efteråret, hvor der også er sol, men hvor temperaturen er lavere.

Køb et hus med solceller

Hvis du ikke har lyst til at skulle forholde dig til solcellernes højsæson og investeringens rentabilitet, kan du, i stedet for at investere i dit eget solcelleanlæg, købe et hus, hvor der allerede er installeret et solcelleanlæg. Lige nu er der 771 boliger til salg på Boligsiden.dk, der har et solcelleanlæg på ejendommen.

Én af dem er Jørgen Oxholm, der har sat sit hus til salg, fordi børnene er flyttet hjemmefra. Han har et godt råd til dem, der enten overvejer at investere i et anlæg eller købe et hus, hvor der er solceller i forvejen.

”Du skal vide, at du skal bo i huset nogle år, så du kan tjene dine penge hjem igen, men ellers vil jeg bare råde dig til at springe ud i det. Især hvis du køber et hus, hvor der er solceller i forvejen, for så har sælger jo betalt gildet. Jeg laver grøn energi i en tid, hvor vi ved, at både olie og naturgas ikke er ressourcer, vi har for evigt. Jeg synes, det er kanon at sidde og kigge ind i lampen og sige til mig selv: Det der lys, det har jeg selv lavet,” afslutter Jørgen Oxholm.

Solcellernes bidrag til forbruget af el på Stendyssevej 27

Find mere om