Sådan gør du: Fritidshus på lejet grund

Foto: Boligsiden

Har du forelsket dig i verdens skønneste fritidshus på lejet grund? Så skal du huske at læse lejekontrakten grundigt. Boligsiden.dk sætter fokus på huse på lejet grund.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Hvis du først har spottet drømmehuset nær den skønneste strand og i tilpas gåafstand til iskiosken, kan det være svært at glemme det igen. Nogle steder skal du dog tage stilling til, hvordan ejerforholdet er skruet sammen. For en del fritidshuse ligger nemlig på en lejet grund.

Ser vi på markedet herhjemme er der svagt stigende salgstal for især fritidsboliger på lejet grund – og der er solgt flest, 27 boliger i 2016, i Vest- og Sydsjælland. En stigning på 4 fra året før. Østjylland ligger på en 2. plads med 16 solgte fritidsboliger i 2016. Ejerne er typisk kommuner, der har skøder på en hel række grunde i samme område.

Vilkår som husejer på lejet grund

Men hvad betyder det for dig, der er kommende ejer af drømmesommerhuset? Jo, du skal være klar over, at du binder dig til en lejekontrakt. Du bør sætte dig grundigt ind i reglerne og også være opmærksom på, hvad der sker, når kontrakten udløber.

”Når lejekontrakten udløber, skal du flytte dit hus. Så kan det ikke stå på grunden længere. Men det sker sjældent. Langt de fleste køber grunden af ejeren, der måske er den lokale kommune. Og så kan huset blive stående”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk Hun slår dog fast, at det er svært at sige noget generelt om priserne, da de varierer fra sælger til sælger. Ofte vil de dog følge markedet.

Hold styr på lejeaftalen

En lejeaftale vil typisk løbe over en lang periode. Normalt er det 30 år, men det kan også være 99 år. Samtidig vil en lejeaftale typisk være uopsigelig fra udlejers side. Det betyder, at du ikke skal være bange for, om at du og dit hus skal pakke sydfrugterne i utide. Samtidig spiller længden på lejekontrakten ind på finansieringen af huset. Hvis kontrakten er på 30 år, men du køber huset, når der er 20 år tilbage, har det betydning for, hvordan du rent belåningsmæssigt er stillet hos realkreditinstitutterne.

Vil du have alle facts på plads? Læs loven om sommerhuse på lejet grund

Købeklar? Se de boliger, der i øjeblikket er til salg på lejet grund

Find mere om