Sådan bliver du mere klimavenlig i din dagligdag

Foto: Energistyrelsen

I syv artikler har Boligsiden varmet op til Klimatopmødet i København. Vi runder serien af for denne gang med en guide til, hvordan man bliver mere klimavenlig i hverdagen.

Otte ud af 10 danskere tænker på klimaet i deres hverdag. Det fremgår af en undersøgelse, som Forbrugerstyrelsen gennemførte tidligere på året; vi vil gerne have flere klimavenlige produkter at vælge imellem; vi vil også gerne have mere viden om, hvordan vi skåner klimaet i vores hverdag.

Efter syv artikler, der stort set alle har handlet om at reducere CO2-udledningen fra boliger, er det derfor på sin plads at runde efterårets artikelserie om klimaet af med en håndfuld gode råd til, hvordan man skåner miljøet i sin dagligdag.

Man kommer ganske hurtigt og enkelt i gang med to nemme indgreb i dagligdagen; snup cyklen til supermarkedet og skær ned på forbruget af kød, så er man på vej til et klimavenligt måltid. Godt nok er opvarmningen af bygninger den største enkeltstående synder, men udledningen af metangas fra dyr til kødproduktion er en anden af de ’slemme drenge i klassen’. En deltager på COP15 sagde i konferencens første uge noget i retning af, at hvis hele verden holder kødfri dag hver mandag, så bliver det ikek svært at løse klimaproblemerne.

Vi har lånt 10 råd fra Klimabevægelsen i Danmark*:

1. Tænk på klimaet, når du vælger transport
Gå, benyt cyklen eller brug den offentlige transport. Vælg tog, bus eller cykel frem for at tage bilen til arbejde eller til møder. Erstat de korte ture i bilen med en cykeltur eller udnyt situationen til at gå en rask tur. Du bliver sundere og får stort set den anbefalede motion. Børnefamilier kan cykle med en såkaldt christiania-cykel.
Er du nødt til at købe en bil så køb en miljøvenlig bil eller deltag i en delebilsordning. Kør flere i bilen om muligt. Skal du rigtig langt, kan du være nødt til at flyve. Er det muligt så tag toget.

2. Spar på energien, når du bruger lys
Udnyt dagslyset i møblering og indretning. Brug energi-sparepærer i alle rum og husk at slukke for lyset i rum, du ikke opholder dig i.

3. Skru ned for varmen
Skru én eller to grader ned for varmen om vinteren og tag en dejlig sweater på. Sænk rumtemperaturen og skån miljøet for udledning af CO2. Lidt under halvdelen af den energi, vi bruger i hjemmet, går til opvarmning og nedkøling. Husk at slukke for varmen, når du lufter ud og luft kraftigt ud i kort tid ad gangen. Husk, at alle radiatorerne skal være i brug i de opvarmede rum, og at de skal være varme for oven og kolde i bunden.

4. Genbrug alt, hvad du kan
Aflevér aviser, pap, papir, tøj, flasker, glas, øl og sodavandsdåser til genbrug. Køb brugte ting på loppemarked. Minimér affaldsmængderne. Meget affald kan genanvendes, og så sparer vi den energi, som ellers skulle have været brugt på at nedbryde produkterne og producere nye. Det tager ca. 80% mindre energi at fremstille genbrugspapir og derved bevares masser af skove rundt i verden. Du kan også plante et træ.

5. Du skal gøre miljørigtige indkøb
Køb økologiske varer efter sæsonen. Det kræver ikke nær så megen energi at dyrke grønsager på friland som at dyrke dem i et drivhus. Køb lokalt dyrkede varer, så undgås lange transporter og unødig konservering undgås. Køb frugt, grønsager og kornprodukter i stedet for kød. Spisning udgør mere end en tredjedel af en gennemsnitsfamilies forbrug af ressourcer og udledning til miljøet. Køb miljømærkede produkter, fx med det røde Ø-mærke, A-mærke, Svanemærke eller EU-blomsten. Brug en indkøbstaske eller stofpose i stedet for at købe en plastpose. Vælg et A++-mærket køle-fryseskab.

6. Brug vand og vask med omtanke for miljø og klima
Sluk for vandet, når du ikke bruger det. Brug vandbesparende haner og bruser. Hver gang du lader vandhanen løbe, sendes godt drikkevand direkte til kloakken. Luk for vandet hver gang, du børster tænder. Prøv at forkorte dit brusebad med ét minut, hver gang du bader. Skifter du dit gamle toilet ud med et vandbesparende, kan du spare meget vand. Hvis du reparerer et løbende toilet, kan du ofte spare ekstreme mængder af vand. Vask tøjet ved 30-40°. Undgå forvask og fyld maskinen helt op. Tør tøjet på tørresnoren i stedet for i tørretumbleren.

7. Vær opmærksom på energiforbruget under madlavning
Spar på vandet, når du koger. Kog vand i en elkedel, hvor du kan. Bruger du ovnen så varm flere retter samtidig. Sluk for ovnen og udnyt eftervarmen. Brug så vidt muligt friske og ikke frosne varer. Optø frostvarer i køleskab. Husk kun at bruge opvaskemaskinen, når den er fyldt helt op og brug energisparefunktionen.

8. Pas på elapparater på standby-forbrug
Sluk for alle elektriske apparater, når de ikke er i brug. Sluk for mobilopladeren, når mobiltelefonen er ladt op. Apparaterne kan bruge strøm, selv om de er slukkede. Sluk derfor på væggen i stedet for på apparatet. Et eksempel er halogenlamper. Undgå standby-forbrug på printere, fjernsyn, video, dvd og musikanlæg fx ved at bruge en elspareskinne, så du kun skal slukke ét sted. Elapparater er den store synder. Vælg energi-effektive apparater og se efter energimærker på de nye apparater og vælg den mest effektive model.

9. Køb aflad når du har syndet
Køb aflad for CO2-udslip på flyrejsen fx på hjemmesiden www.carbonneutral.com. Man betaler et beløb og støtter derved solcelle-, vindmølle- eller træplantningsprojekter rundt om i verden. Derved optages CO2-udslippet fra flyrejsen igen, og rejsen kan betegnes ’CO2-neutral’. Plant selv et træ, der optager CO2. I gennemsnit optager ét træ 1 ton CO2 i løbet af hele dets levetid. Et træ med tre kubikmeter løv producerer ligeså meget ilt om året, som et menneske indånder, og så binder det svævestøv og partikler.

10. Brug din politiske indflydelse
Vi er alle sammen med til bestemme, hvordan fremtiden skal se ud. I det daglige træffes mange beslutninger af kommunalpolitikere, folketingsmedlemmer og regeringen. Undersøg, hvem der tænker på energibesparelser, CO2-udslip, drivhuseffekt, bæredygtighed og ændringerne af klimaet. Brug din indflydelse og stem på en politiker eller et politisk parti, der vil gøre noget for at standse klimaforandringerne.

*Kilde: Klimabevaegelsen.dk

Find mere om