Rækkehuset er blevet trendy

Foto: Boligsiden

Nybyggede rækkehuse skyder op som padehatte i og omkring de store byer. Rækkehuset er blevet trendy, og byboere ser det som en kærkommen mulighed for at flytte i hus midt i byen. Boligsiden.dk har set på rækkehuset som det nye byhus.

Rækkehuset er blevet et storbyfænomen. Netop nu er 400 rækkehuse under opførelse og sat til salg som projektsalg, og mange er placeret i og omkring de store byer. Rækkehuset er blevet en luksusbolig, der tillader velhavende byboer at forlade etageejendommene og flytte i hus uden at forlade byen. Det øger efterspørgslen og presser priserne op.

”Rækkehuset har fået en renæssance, og rækkehusene er i dag prestigeprojekter i storbyen. Rækkehuset udnytter mere effektivt de dyre grunde i byen end hvis man byggede villaer. Men samtidig er der mere spildplads, end hvis man byggede etageejendomme med lejligheder, der udnytter pladsen bedre vertikalt. Det er derfor stadig en dyr løsning at bygge rækkehuse i og omkring storbyerne”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

I august lå den gennemsnitlige salgspris for et rækkehus på tre millioner kroner i gennemsnit på landsplan. Det er 327.000 kroner mere end den gennemsnitlige salgspris for en villa på landsplan.

Rækkehuset kombinerer det bedste fra begge verdener

Rækkehuset er på mange måder den perfekte løsning, når lejligheden bliver en spændetrøje i forhold til plads og udeliv, og når en villa i forstaden bare ikke kan komme på tale. Rækkehuskvartererne er ofte planlagt sådan, så den enkelte rækkehusejer både har privatliv på sin egen grund, men også kan tilvælge fællesskabet på fællesarealerne. I rækkehuskvarteret der er under opførelse på Robert Jacobsens Vej i København S, er der således lagt vægt på frodige fællesarealer og en fælles frugtplantage. Her samler man det bedste fra landet i byen.

Rækkehusene giver også børnefamilier mulighed for at blive i byen men slippe for besværet i en lejlighed med trapper, hvor dét at komme udenfor ofte bliver til en udflugt, der skal forberedes. Der vil typisk være flere børn i rækkehuskvarteret, der giver forældrene ro i maven, når børnene kan finde legekammerater lige ude foran døren på et relativt aflukket område.

Svært at finde et rækkehus til salg

Trods de mange nybyggede rækkehuse og rækkehuse under opførelse, er antallet af rækkehuse til salg faldet drastisk de seneste fem år. Udbuddet er dykket ned under 2.000, hvilket næsten er en halvering siden 2009. Antallet af rækkehushandler er til gengæld steget med 131 procent i samme periode. Køberne støvsuger markedet for de eftertragtede rækker og gør det svært for de kommende købere at finde et egnet rækkehus til en pris, de kan betale.

Find mere om