Parcelhuset er blevet mindre

Foto: Boligsiden

Den gennemsnitlige villa er de sidste 20 år blevet mindre. Derimod foretrækker boligkøberne større ejerlejligheder, viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk

Boligkøberne har nok mange forskellige ønsker til drømmeboligen, men én ting er de enige om: En villa har den størrelse, en villa nu en gang skal have. Set over de sidste 20 år er den gennemsnitlige villa nemlig lige omkring de 140 til 145 kvadratmeter. Men den er alligevel skrumpet en lille smule i perioden, for hvor gennemsnitshuset i starten af 90’erne var på 145 kvadratmeter, er det i dag på cirka 142 kvadratmeter.

Tallene fremgår af en ny opgørelse, som www.boligsiden.dk har lavet på baggrund af alle bolighandler siden 1992.

Villaer blev større i 0’erne

”Det hører med, at den gennemsnitlige villa faktisk voksede ganske meget i midten af 0’erne, hvor boligmarkedet buldrede derudaf med højeste fart. Dengang var gennemsnitshuset knap 150 kvadratmeter. Men siden krisens udbrud for knap fire år siden har danskerne foretrukket noget mindre villaer, og gennemsnittet ligger i dag omkring 142 kvadratmeter”, siger kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk Birgit Daetz.

Ejerlejligheder har vokseværk

Ser man på ejerlejlighederne, er disse i dag på 80 kvadratmeter, hvilket i gennemsnit er 4-5 kvadratmeter større end i begyndelsen af 90’erne.

”Paradoksalt nok var den gennemsnitlige ejerlejlighed størst i årene lige efter krisens indtog, og i 2010 var den på 85 kvadratmeter. De sidste to år er den så blevet fem kvadratmeter mindre, men vi foretrækker alt andet lige større ejerlejligheder i dag end for 20 år siden”, siger Birgit Daetz.

”Det hænger blandt andet sammen med, at flere – især i storbyerne – vælger en ejerlejlighed frem for en villa, fordi det måske er nemmere at opnå bankens accept af et mindre boligkøb, selv om priserne er faldet ganske meget de senere år”, slutter Birgit Daetz.

 Opgørelsen er baseret på registrerede handler i OIS fra 1992 til i dag.

Find mere om