Mød den cyklende energirådgiver i dit sommerhus

Foto: Boligsiden

Energistyrelsen har lanceret en kampagne, der skal få sommerhusejere til at spare på energien. Det betyder, at du kan få besøg af en cyklende energirådgiver i dit sommerhus.

Energistyrelsen har besluttet at hjælpe den grønne omstilling i sommerhusområderne på vej. Det gør de ved at søsætte kampagnen ”Skab god energi i sommerhuset”.

Det indebærer blandt andet, at de sender en energirådgiver rundt i Sommerdanmark på en ladcykel lastet med gode råd og kampagnematerialer. Turen går fra Vestjylland til Sjællands sommerhusområder. Se, om den cyklende energirådgiver kommer forbi dit sommerhus.

”Vi har allerede fokus på at reducere energiforbruget i vores helårshuse, men efterhånden som danskerne opholder sig mere i deres sommerhuse, er det naturligt også at sætte ind dér. Derfor har vi udviklet et digitalt værktøj, som vi kalder SommerhusTesten, der kan give gode råd til at spare penge, energi og CO2 i netop dit sommerhus. Fokus er at skabe god energi i sommerhuset og skåne klimaet gennem energirigtig adfærd og renovering,” sagde Energistyrelsens direktør Kristoffer Böttzauw i en pressemeddelelse 1. juli.

Find SommerhusTesten og tjek dit sommerhus.

Nye sommerhusejere bør tænke energiforbedringer

Den nye sommerhuskampagne kommer i en tid, hvor tal fra Boligsiden viser, at der er kommet rekordmange nye sommerhusejere. De skal i gang med at tænke over, hvordan de kan forbedre deres nye sommerhus.

”Der er solgt mange sommerhuse det seneste år, og der er mange nye ejere, der skal i gang med at sætte præg på deres nye sommerhus. Og når de nu er i gang, gør de klogt i at tænke i energiforbedringer. Det gavner nemlig både klima og privatøkonomi, hvis f.eks. de gamle vinduer er skiftet, og hvis der er efterisoleret. Ikke mindst fordi mange sommerhusejere bruger sommerhuset i de kolde måneder, hvor der er behov for at varme huset op,” siger kommunikationsdirektør hos Boligsiden Birgit Daetz.

Kampagnen sætter desuden fokus på både udlejere og lejere af sommerhus. Feriehusudlejernes Brancheforening er således partner i kampagnen.

”Bæredygtighed er ikke længere bare ’nice to have’. Snart bliver det svært at udleje sommerhuse, hvis de stadig har gamle elpaneler, oliefyr eller strømslugende apparater. Hvis du udlejer dit sommerhus, har du nogle få år til at gøre det bæredygtigt. Vores kunder kan allerede nu gå efter at leje sommerhuse med f.eks. varmepumpe, solvarme eller solceller, og vi opfordrer dem til det,” siger Carlos Villaro Lassen, der er direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

Fakta om kampagnen ”Skab god energi i sommerhuset”

  • Energistyrelsen gennemfører kampagnen ”Skab god energi i sommerhuset” i 2021 og 2022.
  • Kampagnen henvender sig til både ejere og lejere af sommerhuse i Danmark.
  • Målet er at fremme klimavenlige sommerhuse ved at sætte fokus på energiforbedringer og god adfærd i sommerhuset.
  • Sommerhuse er generelt i energimæssigt dårlig stand sammenlignet med helårsboliger. De er dårligere isoleret, og den mest almindelige opvarmningsform er elvarme.
  • Kampagnen har udviklet det digitale værktøj ”SommerhusTesten”, der giver brugeren skræddersyede råd om at spare energi i netop deres sommerhus. Så har man f.eks. en elvandvarmer, kan man få gode råd om at udnytte solvarme til at få gratis varmt vand, og bruger man sommerhuset om vinteren, får man hjælp til at holde på varmen.
Find mere om