Lysindfaldene er dyrest på Sjælland

Foto: Pixabay

Overalt i landet betaler vi gerne ekstra, hvis huset har et særlig godt lysindfald. Men især i Region Sjælland skatter man lyset så højt, at man hæver udbudsprisen med næsten 3.000 kroner pr. kvadratmeter.

Lysindfald er et af de plusord, der har bidt sig fast, når vi taler om fast ejendom. I næsten hver femte boligannonce for villaer og rækkehuse i Region Hovedstaden er lysindfaldet beskrevet, typisk med tillægsord som dejligt, fantastisk, smukt eller godt.

Og det er der ikke noget at sige til, for mængden af naturligt lys i boligen gør en forskel her i vores mørke land. Så lys vil vi have, og lys koster ekstra.

Her er der – tilsyneladende – mest lys

Ser vi først på mængden af lys, er der mest i Region Hovedstaden. Det er i hvert fald her, man oftest skriver om det i boligannoncerne. 19 procent af boligannoncerne for villaer og rækkehuse nævner lysindfaldet. Det samme gør sig gældende for 16 procent af boligannoncerne i Region Midtjylland, 14 procent i Region Syddanmark og kun 12 procent i Region Nordjylland og Region Sjælland.

Så du lyset?

Måske er det fordi, at Region Sjælland har mindst lys, at det samtidig er her, man lægger mest vægt på det. Det er nemlig i Region Sjælland, at udbudsprisen stiger mest, hvis boligannoncen fremhæver lysindfaldet. Er lysindfaldet værd at nævne, stiger udbudsprisen i gennemsnit med 25 procent i Region Midtjylland. Det er langt mere end i Region Hovedstaden, hvor man godt nok snakker meget om lyset, men hvor udbudsprisen blot stiger 9 procent, hvis lyset er værd at tale om.

Region Syddanmark er den region næst efter Region Sjælland, hvor prisskruen strammes mest, når lyset indbyder til det. Her er man ikke bleg for at lægge 17 procent oven i udbudsprisen for en gang positivitetslys til den mørke tid.

Men hvorfor er vi villige til at betale ekstra for naturligt lys?

”Naturligt lys er en kvalitet i en bolig ligesom en god beliggenhed er det. Hvis boligen har et særlig godt lysindfald, vil den typisk være arkitekttegnet, og huset vil være placeret bedst muligt på grunden for at udnytte lyset optimalt. Et godt lysindfald kan være tegn på, at der også er kræset for andre arkitektoniske detaljer i boligen, der løfter den op i en anden liga”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Find mere om