Laveste renteudgifter til danskerne siden 2006

Foto: Boligsiden

Danskerne betalte 7,7 mia. kroner i renter til banker og realkreditinstitutter i november mod 7,8 mia. kroner i oktober. Samlet set ender 2011 med at være det år med de laveste rentebetalinger siden 2006. Det skriver Realkredit Danmark på baggrund af tal fra Nationalbanken. Læs nyheden her på www.boligsiden.dk.

Nationalbanken har netop offentliggjort tal for husholdningernes rentebetalinger i november. Tallene viser, at danskerne betalte 7,7 mia. kroner i renter til banker og realkreditinstitutter i november mod 7,8 mia. kroner i oktober. Det skriver Realkredit Danmark i en pressemeddelelse.

Læs også: Renteudgifterne falder med 2,8 mia. kr. i 2012

Det mindre fald kan henføres til lavere renteudgifter til pengeinstitutterne. Samlet set ender danskerne i år med at betale cirka 90 mia. kroner i renter svarende til tæt ved 23.500 kroner pr. husstand efter skat. Det er godt 600 kroner mindre end sidste år, og dermed ender 2011 med at være året med de laveste rentebetalinger for de danske husholdninger siden 2006.

40 mia. mindre i renteudgifter i år

Ser vi i forhold til 2008, hvor danskernes rentebetalinger toppede på næsten 130 mia. kroner, så ender vi i år med at betale næsten 40 mia. kroner mindre i renteudgifter. Efter skat svarer det til cirka 26 mia. kroner og næsten 10.500 kroner mindre i rentebetalinger pr. husstand. I den anledning kan vi roligt sende en venlig tanke til den store udbredelse af de ellers udskældte FlexLån, der har sikret, at de lave renter hurtigt er blevet omsat til en understøttende effekt i de danske husholdningers private økonomi. Uden den store udbredelse af variabelt forrentede lån, så ville dansk økonomi have klaret sig endnu dårligere igennem krisen, end hvad vi har set, og det private forbrug ville være faldet med mere end de 5,2 % vi aktuelt er fra forbrugstoppen tilbage fra 2007.

Fik du læst: Adgangen til afdragsfrie lån skal begrænses

Også lave rentebetalinger i 2012

Her ved udgangen af 2011 kan vi roligt konstatere, at vi har været igennem et hektisk år på rentefronten. Renterne var stigende i foråret, hvor ECB var ude og rasle med rentesablen, men herefter visnede de økonomiske forårstegn og renterne faldt siden ned til rekordlave renteniveauer. Med
europæisk økonomi i øjeblikket flirtende med recession er der ikke meget der tyder på, at renterne kommer til at stige i større omfang i løbet af 2012.
Med andre ord kan danskerne sandsynligvis se frem til endnu et år med lave rentebetalinger til banker og realkreditinstittutter.

Udsigt til større privatforbrug

Det er noget, der luner i privatøkonomien i en tid med stor økonomisk usikkerhed, og det vil trods alt være med til at holde hånden under det private forbrug i 2012. De lave renter i kombination med udbetalingen af efterlønspenge vil efter alt at dømme sikre, at der trods alt er udsigt til, at det private forbrug kommer til at stige til næste år i modsætning til i år, hvor forbruget har været direkte faldende.

Find mere om