Læg lejligheder sammen, og skab din drømmebolig

Foto: Boligsiden.

Når pladsen bliver for trang, kan du enten flytte eller lægge lejligheden sammen med naboens. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, når forener to selvstændige boliger til én stor.

Er familien vokset ud af den lille lejlighed, skal du til at beslutte, hvordan du vil skaffe dig mere plads. Du kan naturligvis sælge og flytte i noget større, men måske er du så glad for at bo, hvor du gør, at du slet ikke ønsker at flytte. Er du så heldig, at din nabo, over- eller underbo flytter ud af sin lejlighed, har du i mange tilfælde mulighed for at købe lejligheden og slå den sammen med din egen og på den måde få kvadratmeterantallet til at yngle. Dog må det sammenlagte areal som hovedregel ikke overstige 130 kvadratmeter.

”Af de ca. 7.400 ejerlejligheder, der er til salg, er knap 1.500 af dem på mellem 100 og 130 kvadratmeter. Det svarer til ca. hver femte ejerlejlighed. Dermed er det ikke sikkert, at man lige kan finde den størrelse, man ønsker i nærområdet, og så er det en oplagt mulighed at skabe sin egen, store lejlighed ved en sammenlægning”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Styr på tilladelser, tegninger og beregninger

Du kan enten lægge lejligheden sammen med den, der ligger ved siden af, eller med den, der ligger ovenover eller nedenunder. I det første tilfælde, skal du som minimum rive en væg ned eller få lavet en dør. Skal du sammenlægge på tværs af etager, skal du have lavet et hul i loftet eller gulvet og etablere en trappe, og du skal være varsom, hvis du eksempelvis skal røre ved bærende vægge. Men før du overhovedet går i gang, skal du søge tilladelse hos kommunen.

”Inden man bare går i gang, skal man være forberedt på, at der er en række krav, der skal opfyldes. Ejer- eller andelsforeningen skal godkende sammenlægningen, og sammenlægning skal godkendes af kommunen. Det kræver en byggetilladelse, og dermed følger en række krav til bl.a. tegninger, beregninger og beskrivelser. Som udgangspunkt kan man ikke få tilladelse til at sammenlægge to lejligheder, hvis det samlede boligareal bliver større end 130 kvadratmeter”, forklarer arkitekt Asger Poulsen, og fortsætter:

”En måde at få en lejligheder, der er større end de 130 kvadratmeter, kan være, hvis du bor øverst i ejendommen. Så kan man lægge et eventuelt uudnyttet loft til den eksisterende lejlighed, uden at blive mødt af begrænsningen på kvadratmeterne”, siger Asger Poulsen.

Snak også med kommunen, inden du går i gang, hvis du ønsker dig mere end 130 kvadratmeter. Københavns Kommune har eksempelvis flere undtagelser, der giver dig lov til at sammenlægge lejligheder på op til 180 kvadratmeter brutto.

Hvad stiller jeg op med to køkkener?

Når du lægger to eksisterende boliger sammen, står du typisk med dobbelt op af køkkener og badeværelser. Mange hilser det ekstra bad velkomment, men hvad stiller du op med to køkkener?

”Sammenlægningen af to måske lidt slidte lejligheder giver store muligheder for virkelig at opgradere boligen. Pludseligt står man med dobbelt så meget plads; de 60 kvadratmeter er måske blevet til 120 kvadratmeter, men der er også to køkkener og to måske lidt slidte badeværelser. Ved en renovering kan det ene køkken med fordel indrettes til nyt badeværelse. Teknisk set er det det nemmeste rum at bygge om til badeværelse, da der i forvejen er vand og afløb. Det andet køkken kan eventuelt lægges sammen med et andet rum til køkken/alrum”, siger Asger Poulsen, der anbefaler, at man altid undersøger muligheden for sammenlægning, hvis man gerne vil blive boende:

”Sammenlægning af to lejligheder eller inddragelse af det gamle tørreloft er meget ofte langt billigere end at sælge den lille lejlighed og flytte til en ny og større”, afslutter Asger Poulsen.

På Boligejernes Videncenter Bolius kan du læse historien om parret, der fik tilbuddet om at købe lejligheden nedenunder og gjorde det. De deler gavmildt ud af gode råd og egne erfaringer fra byggeprojektet. Læs deres historie på Bolius her.

Find mere om