To eksperter anbefaler, at man nu lægger sine fastforrentede 6 procentslån om til 4 procentslån. Tiden er den helt rigtige, og der er penge at hente. Desuden mener Realkreditrådets formand, at der er fine chancer for, at F1-lånet får lov at overleve. Læs i uddrag, hvad pressen skrev om boligmarkedet i sidste uge.
Her vælter det frem med boliger
I alle egne af landet er antallet af boliger til salg steget markant i de seneste måneder, så der nu er 59.751 villaer, ejerlejligheder og fritidshuse til salg. Det er en stigning på 8,3 procent i forhold til 1. januar, viser nye tal fra Boliga.
Og det er især fritidshuse, som oplever en kraftig udvikling i udbuddet.
Siden 1. januar i år er antallet af sommerhuse på markedet steget med hele 18,7 procent, mens udbuddet af villaer og ejerlejligheder er skudt i vejret med henholdsvis 7,6 procent og 5,7 procent.
I forhold til samme tid sidste år er der dog stadig et lille stykke op for at ramme samme niveau. Således ligger udbuddet af sommerhuse og villaer 2,7 og 2,5 procent under antallet af boliger i maj 2009, mens ejerlejligheder skal indhente 17,1 procent for at have samme antal udbudte emner.
Udbudsstigningen for villaer er mest synlig i Tinglev i Sønderjylland, hvor der er kommet 69,6 procent flere huse på markedet siden årsskiftet, men også Jerslev i Vestsjælland og Løsning mellem Horsens og Vejle har oplevet markante stigninger med henholdsvis 60,6 og 54,8 procent flere huse på markedet …
… På markedet for ejerlejligheder ligger københavnerforstaden Glostrup helt i toppen med 71,9 procent flere boliger siden årsskiftet. Farum i Nordsjælland og Vesterbro i København kommer på de følgende pladser med stigninger i udbuddet af lejligheder på henholdsvis 63,6 og 57,1 procent.
TV2/Finans Online (12. maj 2010)
Prøv Boligsidens Låneberegner.
Nykredit tror F1-lånet overlever
EU overvejer stramninger indenfor det finansielle område, der kan få vidtgående konsekvenser for det især i Danmark meget udbredte kreditforeningslån med fleksible renteaftaler, det såkaldte F1-lån.
Men nu siger Nykredits topchef Peter Engberg Jensen, at det populære lån stadig har gode muligheder for at overleve …
… Peter Engberg Jensen lægger vægt på det faktum, at 1-årige realkreditlån ikke kan hæves før tid, hvilket faktisk øger deres sikkerhed.
Men, erkender han, er der dog en svaghed i systemet, da refinansieringerne af alle lån finder sted i december.
Det har realkreditinstitutterne da også indset, og flere er begyndt at flytte refinansieringerne til tre gange om året.
”Men denne udvikling kunne fortsættes. Der burde ikke være noget til hinder for, at refinansiering i princippet kunne ske dagligt igennem året op til hver termin, så den enkelte kundes gennemsnitsrente ikke blev fastsat som i dag henover eksempelvis i ti dage, men henover et helt kvartal,” skriver han i Berlingske tidende.
Hvis allerede ydede lån endvidere kunne flyttes en termin eller to, så fordelingen over året ville blive mere jævn, anser Peter Engberg det som ”værende en god mulighed for, at låneformen således ville komme til at opfylde de krav, som EU-Kommissionen lægger op til.”
”Det er dog ikke noget, der kommer af sig selv. Det er noget vi skal arbejde hårdt og vedholdende på at overbevise de andre lande om er en god idé. Alle lande presser dog på for at varetage deres egne interesser, så de danske ønsker kræver hårdt arbejde, hvis de skal med i de endelige regler,” forklarer Peter Engberg Jensen.
Epn.dk (12. maj 2010)
Perfekt timing for låneomlægning
Tiden er inde til at få 4 pct. fast forrentede lån i boligen, mener boligøkonomer.
”Jeg vil sige, at man er uden for pædagogisk rækkevidde, hvis ikke man nu vælger at konvertere sit fastforrentede 6 procentslån til et 4 procentslån.”
Så klart er budskabet fra Nykredits rådgivningschef Sune Mortensen i dagbladet Børsens Privatinvestor-tillæg.
I alt har danskerne lån for 20 mia. kr. i fastforrentede 6 procentslån. Antages det, at hvert lån i gennemsnit har en gæld på 2 mio. kr, er der altså tale om 10.000 danskere, der bør gå i gang med at indhente lånetilbud.
Ifølge Sune Mortensens beregninger kan en konvertering fra 6 til 4 procentslån betyde, at boligejere kan spare 300 kr. i den månedlige ydelse, samtidig med lånet bliver afdraget med 600 kr. mere om måneden pr. lånt mio.
De beregninger er vel og mærke lavet ud fra en antagelse om, at restløbetiden holdes konstant – altså hvis der ikke konverteres om til et 4 procentslån med 30 år til udløb.
Ekspert i boligøkonomi ved CBS, lektor Jens Lunde er enig i, at en omkonvertering til et 4 procentslån er særdeles fordelagtig lige nu.
”Jeg har længe sagt, at folk bør udnytte det lave rente-niveau og tage fastforrentet lån. Nu er det et fremragende tidspunkt at lægge sit lån om, hvis man er ved at få dårlige nerver over, at have et rentetilpasningslån,” siger han.
Han afviser ikke, at der kan være en teoretisk mulighed for at fastforrentede 3 procentslån også kan blive en realitet, men han advarer om at blive for grådig.
”Sandsynligheden for rente-stigning er stadig større end rentefald. Jeg ville under ingen omstændigheder vente på, at der kommer et 3 procentslån. Risikoen for at vente for længe og forgæves er for stor,” understreger Jens Lunde.
Rumler lysten til at konvertere boliglån i baghovedet, er der ifølge Jens Lunde to gode grunde til ikke at vente for længe.
For det første kan uroen på de finansielle markeder, der er forårsaget af den græske krise, betyde en øget risiko for spekulation mod enten kronen eller euroen.
”Kommer der et angreb mod euroen eller kronen, så stiger renten relativt pludseligt, fra enten ECB eller den danske Nationalbank. Det vil ske helt uden hensyn til, at boligejere med rentetilpasningslån kommer i klemme,” siger Jens Lunde.
Epn.dk (10. maj 2010)