Insekter i haven – en stikkende affære

Foto: Boligsiden

Det summer og sværmer i haven om sommeren. Men hvad gør du, hvis du opdager et hvepsebo eller har fået jordbier?

Nogle er helt cool. Andre går i panik og slår om sig som gjaldt det om ren og skær overlevelse. De små tigerstribede hvepse kan få det værste op i folk en varm sommerdag, hvor de til tider aggressive insekter kan få panikken til at brede sig i et ellers fredeligt frokostselskab.

”De fleste husejere elsker deres have, og så meget desto mere frustrerende kan det være at opdage, at man skal dele den med et hold insekter, der ikke altid respekterer privatlivets fred. Men før man starter en krig med naturen, skal man dog lige huske på, at både hvepse og bier er nyttedyr, der også gør gavn i haven”, siger Birgit Daetz, haveejer og kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Fjern hvepseboet nu

Har du opdaget et uønsket hvepsebo, er det netop nu, du skal gøre noget ved det. Boligejernes Videncenter Bolius anbefaler, at du fjerner boet i starten af sommeren, hvor det ikke er blevet så stort. Så bor der ikke så mange hvepse, og de er ikke så aggressive i den tidlige sommer. Vent til om aftenen, hvor alle hvepsene er kommet hjem til boet, og spray så hullet til hvepseboet med et bedøvende middel mod flyvende insekter. Herefter kan du fjerne boet.

Hvis hvepseboet er skjult, skal du spraye eller pudre med insektgift, der hvor hvepsene flyver ud og ind. Stopper du bare hullet til, finder hvepsene en anden vej ud – og den nemmeste vej kan måske være direkte ind i dit hus, og så har du balladen.

Husk dog, at hvepsene spiser både bladlus, kållarver og andre insekter, der kan være en endnu større gene i haven end hvepsene selv.

Få hvepsene væk fra frokostbordet

Et lille tip fra Bolius til at få bierne væk fra frokostbordet er at have en lille flaske vand med en forstøver stående inden for rækkevidde. I stedet for at slå ud efter hvepsene og blot øge risikoen for at blive stukket, skal du spraye vand efter dem. Så tror de, at det er begyndt at regne og vil skynde sig hjem i tørvejr.

Elsk dine jordbier 

Opdager man jordbier i haven, kan man godt gribes af en automatisk trang til at udradere de summende insekter med det samme. Men her skal du stoppe op og tænke dig godt om. Europas bier er truet på grund af tiltagende forurening, og i og med 60-70 procent af vores mad kommer fra planter bestøvet af bier, skal vi til at passe rigtig godt på de bier, der er tilbage.

Har du jordbier, skal du overveje, om de egentlig generer nogen. Bier stikker kun meget sjældent, så har du plads i haven og i dit naturhjerte til at omfavne de små nyttevæsener, så lad dem være, og glæd dig over, at du er med til at passe på naturen. Samtidig øger du også chancen for, at dine egne buske, planter og frugtræer bliver bestøvet.

Find mere om