Ingen finanskrise på Ærø

Sommerhus på Ærø. Foto: Pixabay

Mens boligpriserne det seneste år er gået ned stort set alle steder i landet, forholder det sig stik modsat på Ærø. Her er de nemlig steget samtidig med, at liggetiderne er faldet markant.

Finanskrisen er afblæst på Ærø. Så kontant må konklusionen være – i hvert fald når det gælder boligmarkedet. For hvor det øvrige Danmark fortsat er plaget af faldende boligpriser og et markant øget boligudbud, er Ærø gået fri af den negative udvikling.

I stedet er der fremgang på boligmarkedet på øen mellem Langeland og Als. Og der er fremgang over hele linien, når man kigger et år tilbage. Siden maj sidste år er udbudspriserne på enfamiliehuse faldet med 16% på landsplan, mens de på Ærø er steget med 5,4%, så kvadratmeterprisen i dag ligger på 10.100 kroner. Men det beløb er fortsat kun to tredjedele af, hvad den gennemsnitlige villa koster på landsplan.

Det viser nye tal fra Boligsiden.dk. Tallene afslører også, at der i dag – sammenlignet med for 12 måneder siden – er bedre omsætning i de boliger, der er til salg.

Kortere liggetid på Ærø

”Selv om udbudspriserne i det seneste år er steget på Ærø, er liggetiderne i perioden faldet med over 100 dage til fem måneder netop nu. Til sammenligning er liggetiderne på landsplan kun faldet med en måned og er nu på syv måneder”, siger Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.

Priserne stiger altså på Ærø, og samtidig styrtdykker liggetiderne. Med til regnestykket hører også, at udbuddet af villaer og rækkehuse på øen er steget med 25% på et år. Det tegner et billede af, at Ærø fortsat er yderst populær hos boligkøberne.
”Men kvadratmeterprisen er fortsat væsentligt under landsgennemsnittet, og det er blevet billigere at låne – det er også en forklaring på populariteten”, mener Birgit Daetz.

Store prisudsving på fritidsboliger

Også når det gælder fritidshusene, skiller Ærø sig ud. Mens Danmark som helhed har oplevet fald i udbudspriserne på 6% siden maj i fjor, er kvadratmeterprisen steget med 5% på Ærø. Hvis maqn tillige korrigerer for vintermånederne i starten af 2008, er prisstigningerne på fritidshuse endnu større.

”Fra februar sidste år og til i dag er priserne steget med hele 16%. Man skal imidlertid huske på, at markedet for fritidshuse ligger i foråret og i de varme måneder. Og der er nogle sælgere, der har fået blod på tanden sidste år, for prisstigningerne er fladet noget ud siden marts måned i år. Faktisk var priserne på det højeste omkring årsskiftet. Her lå de knap 20 procent over det nuværende niveau. Så der har været taget et gevaldigt prishop fra februar sidste år og kun et halvt år frem”, fortæller Birgit Daetz.

Regner man tallene efter, steg udbudspriserne på de ærøske fritidsboliger med voldsomme 44% fra februar 2008 og frem til sensommeren. Herefter holdt priserne sig altså på dette høje niveau frem til marts i år.

Om de så også holder stand hen over sommeren, vil tiden vise. Men i hvert fald går Ærø tilsyneladende fri af den generelle udvikling. Finanskrise eller ej.

Dette er den anden artikel i serien om boligmarkedets udvikling på de fem største danske øer uden bro. I første artikel sammenlignede vi udviklingen i Danmark med samtlige fem øer. I de kommende artikler holder vi luppen over Fanø, Bornholm, Læsø og Samsø.

Find mere om