Husejerens guide til snevejret

Foto: Boligsiden

Snevejr giver ikke bare glatte fortove og ufremkommelige indkørsler. Sneen kan også skade dit hus, og snevejr betyder ekstra arbejde til husejerne. Læs, hvad du skal være opmærksom på, når sneen kommer.

Mens børnene jubler, når sneen kommer, har husejeren ofte en lidt anden tilgang til den hvide nedbør. Allerede når de første fnug falder, kan husejeren mærke i kroppen, hvordan den kommer til at værke, når sneen er skovlet væk ikke bare fra fortov og indkørsel men også fra det flade tag og det utætte loft.

Og der er ingen nemme løsninger. Du kan ikke gemme dig og håbe på, at det går over af sig selv. Du må gribe til kost og sneskovl og så bare komme i gang.

”Sneen kan gøre livet surt for husejerne. Har man en lang indkørsel, kan snerydningen blive en langtrukken affære, hvilket man måske ikke havde overvejet, da man købte huset i juli måned. Nogle tager konsekvensen og flytter i lejlighed, men man kan også overveje at købe sig til snerydning eller købe en fejemaskine til den lange indkørsel. Det kan være penge, der er givet godt ud i længden”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Dette er du forpligtet til at gøre som husejere

Når sneen falder, skal du rydde den fra fortovet foran dit hus og også gruse eller salte, så der ikke er glat. Det er du forpligtet til at gøre ifølge loven. Glider en person på dit glatte fortov, kan du risikere et sagsanlæg, så det er langt bedre bare at få fjernet sneen, som det sig hører og bør. Du skal fjerne sneen hurtigst muligt og altid mellem kl. 7 (kl. 8 søndag) og kl. 22. Ligger dit hus på en privat vej med snerydningspligt, skal både fortov, gangarealer og hele vejen ryddes.

Husk også, at der skal være ryddet og adgang til din skraldespand, så renovationsmedarbejderne kan komme til. Ellers er de i deres gode ret til ikke at tage dit skrald med. Og det ønsker du ikke.

Dette skal du gøre for at sikre dit hus mod sneskader

Sne vejer godt til, og ligger sneen på et fladt tag, risikerer det at kollapse. Fjern derfor sneen fra lette og flade tage.

Er der kommet meget sne, så bør du fjerne det omkring huset, så der ikke kommer frostsprængninger eller vandskader, når sneen begynder at tø.

Er der loft på dit hus, skal du tjekke, at der ikke er føget sne ind. Hvis du ikke kender huset godt, så tjek, hver gang det har sneet. Det kan være, at sneen kun fyger ind, hvis vinden kommer fra en bestemt retning, så selvom der ikke var sne på loftet, sidst du tjekkede, kan der godt være det under næste snefald. Er der kommet sne ind på loftet, så få det fjernet hurtigst muligt, så det ikke tør og giver fugtskader.

Læs flere gode råd til sneramte boligejere hos Bolius

Find mere om