Det tager nu kun fire måneder at få solgt sin andelsbolig – det er seks måneder hurtigere end for et år siden. Og så er der vinterudsalg af sommerhuse. Læs, hvad pressen skrev om boligmarkedet i uge 48.
Boliger i storbyernes forstæder hitter
Danskerne foretrækker igen det traditionelle parcelhus. Og vi vil helst bo i nærheden af de store byer. Det viser en undersøgelse af brugernes søge-adfærd på Boligsiden.dk. Af undersøgelsen fremgår det, at de fleste søger efter villa og rækkehuse i forstæderne til Århus, Vejle, Kolding, Esbjerg, Helsingør og København.
Søndagsavisen, 1. sektion, side 10 (29. november 2009)
Husbyggeri på lavt blus
Sidste år blev der bygget 7.500 parcelhuse i Danmark. I år anslår Dansk Byggeri, at tallet er faldet til knap 4.500 parcelhuse.
– Det er et skøn, som vi forventer, lander på 4.000-4.500 parcelhuse. Og det er, hvad vi havde regnet med. Til gengæld har arbejdsløsheden i byggebranchen ramt hårdere, end vi havde forventet, siger seniorøkonom i Dansk Byggeri Finn Bo Frandsen. En vej ud af arbejdsløsheden kunne være at give landets boligejere et tydeligt incitament for at gennemføre energiinvesteringer, mener han.
– Når incitamentet kommer, vil det skabe en mulighed for at få gang i byggeriet igen. Hele 40 pct. af det samlede CO2-udslip kommer fra boliger og andre bygninger. Derfor ligger der meget arbejde i at gøre boligerne grønne. Men det sker først, når boligejerne oplever fordelene ved det, fortæller Finn Bo Frandsen.
Berlingske Tidende side 1 (29. november 2009)
Topdyr behandling af villa-sager – halveret gebyr på erhvervsbyggeri
10.440 kr. i byggesagsgebyr på et énfamiliehus kommer Helsingør Kommune ind på en niende plads blandt de dyreste af landets 98 kommuner, når der opkræves byggesagsgebyrer. Til gengæld er gebyret faldet kraftigt på erhvervsbyggeri.
– Når det gælder erhvervsbyggeri, vil et rimeligt gebyr for et ukompliceret bygget ligge på 12-15-20.000 kr. Men jeg tror nu ikke, at høje gebyrer holder erhverv ude af kommunerne, mener Torben Liborius, afdelingschef i Dansk Byggeri.
Helsingør Dagblad (27. november 2009)
Høj ledighed udløser jysk boligchok
Stigningen i ledigheden slår benene væk under boligpriserne i Jylland i 2010. En ny analyse fra Nykredit forudser, at huspriserne i Jylland vil falde med over 10 pct., mens der er udsigt til stabilisering af huspriserne i Hovedstadsområdet.
Børsen side 18-19 (27. november 2009)
Krisen sparker gang i salg af andelsboliger
Trods boligkrisen sælges en andelsbolig i københavnsområdet på under fire måneder i snit, et fald fra næsten seks måneders salgstid for et år siden. Til sammenligning tager det over syv måneder at sælge en ejerlejlighed, viser tal fra ejendomsmæglernes fællesportal, Boligsiden … I 2008 udgjorde andelsboliger blot 25 procent af det samlede antal solgte lejligheder i København og Frederiksberg Kommuner, men i oktober i år er det tal vokset til over 60 procent, viser Nyboligs salgstal, som Politiken har fået indsigt i. Den udvikling genkender man i mæglerkæden Home.
Børsen.dk (m.fl.) (26. november 2009)
Færre boliger på tilbud
For et år siden var prisnedslag på boliger snarere reglen end undtagelsen, men den udvikling er nu vendt. Boligsælgere går i stigende grad efter at sælge til prisen, viser nye tal fra Boliga.dk. Eksempelvis bliver kun en tredjedel af boligerne på Nørrebro nu solgt med prisnedslag mod to tredjedele i november sidste år. Og ikke nok med, at der bliver længere mellem prisnedslagene –
rabatterne bliver også mindre.
Ekstra Bladet, 1. sektion, side 20 (26. november 2009)
Billigere at bo i Kerteminde Kommune
Kvadratmeterprisen på boliger varierer meget alt efter, hvor man kigger – og der kan være mange penge at spare. Frederiksberg har Danmarks dyreste kvadratmeter på 32.000 kr. Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk.
Kjerteminde Avis, 1. sektion, side 2 (25. november 2009)
Husene i Silkeborg er blandt de dyreste i Jylland
Selv om finanskrisen har sat huspriserne under pres landet over, så er Silkeborg Kommune fortsat en af de absolut dyreste at købe huse i, hvis man sammenligner med andre jyske kommuner.
Ifølge en ny opgørelsen fra www.boligsiden.dk, er Silkeborg Kommune nemlig den tredje dyreste kommune at bosætte sig i sammenlignet med øvrige jyske Kommuner.
I Silkeborg koster et gennemsnitligt hus nemlig i øjeblikket 13.484 kroner per kvadratmeter, hvilket baserer sig på 280 solgte huse i løbet 2009.
Midtjyllands Avis, silkeborg, side 4 (25. november 2009)
Frederiksberg er dyrest
Frederiksberg kommune har landets suverænt højeste huspriser. Gennemsnitsprisen for en kvadratmeter er på 32.621 kroner, viser en ny opgørelse over de faktiske salgspriser opnået indtil nu i år fra Boligsiden.dk. Gentofte Kommune er nummer to på listen med en gennemsnitlig pris på 31.000 kroner.
24 timer, 1. sektion, side 12 (25. november 2009)
Kvadratmeter stadig billigst i Nordjylland
Selv om huspriserne under krisen har holdt sig pænt i Nordjylland i forhold til det øvrige land, skal huskøberne stadig betale langt mindre pr. kvadratmeter i Nordjylland end i de fleste andre landsdele.
Nye tal for de faktiske salgspriser fra www.boligsiden.dk viser, at der fortsat er store forskelle landsdelene imellem, og at de gennemsnitlige priser generelt falder fra øst mod vest. Frederiksberg og Gentofte topper listen med huspriser på over 31.000 kroner pr. kvadratmeter. I bunden ligger Lemvig, Morsø og Lolland med priser under 6000 kroner pr. kvm.
Nordjyske Stiftstidende (m.fl.), 1. sektion, side 36 (25. november 2009)
Høje udbudspriser skræmmer huskøbere
Hvis du synes, at husene i ejendomsmæglernes vinduer stadig virker enormt dyre, er det ikke så mærkeligt.
Selv om boligboblen er punkteret, prøver mange fortsat at sælge deres huse til priser så høje, at de ligefrem ligger over, hvad huse blev solgt for i 2007, da boligmarkedet toppede.
Det viser en analyse, som Lån & Spar Bank har lavet på baggrund af tal fra Realkreditrådet.
I årene op til, at markedet toppede, blev boliger udbudt til priser, der typisk lå blot 6 til 9 procent over den pris, de endte med at blive solgt for. Siden er forskellen vokset voldsomt, og ifølge de seneste tal i Lån & Spar Banks beregning er den oppe på 22 procent for huse og 26 procent for lejligheder.
”Det her er et klart signal til boligkøbere om, at de kan gå efter at få et stort afslag i prisen, og det kan være på helt op til 30 procent”, siger underdirektør Kai Lindberg fra Lån & Spar Bank.
Politiken (m.fl.), 1. sektion, side 11 (25. november 2009)
Sommerhuse er nu på vinterudsalg
Det er blevet markant billigere at købe fritidshus. Et 75 kvadratmeter stort fritidshus kostede på landsplan i gennemsnit 1,3 mio. kroner i 3. kvartal 2009, viser en opgørelse fra home.
Og det ser ud til, at priserne i de kommende måneders lavsæson ender med at blive endnu lavere. Ifølge homes salgsstatistik tyder meget på, at priserne er dykket markant i 4. kvartal, så et fritidshus nu handles for 1.150.000 kroner. Der skal tages det forbehold, at 4. kvartal ikke er afsluttet, så det er for tidligt at gøre helt op, men det bekræfter forventningen, at priserne i år ender med et historisk stort fald.
Sæby Folkeblad, 1. sektion, side 41 (25. november 2009)
Hvad er den rigtige pris?
2,6 mio. kr. for en fireværelses lejlighed på Østerbro i København – er det dyrt, når man nu kan få en lejlighed, der er 50 kvm større på gaden ved siden af til samme pris? Og lejligheden overfor koster en halv million mere og har samme størrelse.
Det er forvirrende at være boligkøber i et marked, som ellers skulle være købers marked. Der er mange boliger til salg, og de ligger til salg i lang tid. Rygter om, at man kan gøre en god handel, og at man minimum skal have et afslag på 20 pct., kan gøre forvirringen større. For hvad er den rigtige pris for lige den bolig, man har set sig varm på?
”Der findes ikke nogen objektiv sandhed om boligens pris. Det bedste, man kan gøre, er at se så mange boliger som muligt, så man bedre kender sit marked,” siger Henrik Høpner, formand for Danske Boligadvokater.
Jyllands-Posten, puls, side 5 (25. november 2009)
Hellere trapper end trafikstøj
Vroom Dyt, dyt.
Hviiiin! Kan du leve med larm fra biler og busser og nysgerrige blikke ind ad vinduerne, så kan du spare masser af penge ved at bo tæt på jorden. Lejligheder i stueetagen er nemlig langt billigere end toppen af ejendommen.
Internetportalen Boliga.dk har sammenlignet kvadratmeterpriser på forskellige etager på alle landets udbudte ejerlejligheder. Opgørelsen viser, at stueetagen er landets suverænt billigste … Boligas opgørelse viser, at man kan spare mere end 10.000 kr. per kvm ved at købe en stuelejlighed frem for en lejlighed på 5. sal.
Jyllands-Posten, puls, side 4 (25. november 2009)
Byggesager dyre på Bornholm
Ifølge tal fra Dansk Byggeri er Bornholm landets 10. dyreste kommune, når det gælder behandling af byggesager. Leif Olsen (SF), formand for teknik- og miljøudvalget, siger, at det hænger sammen med en lovændring, der betyder, at gebyrstrukturen har måttet laves om. Han påpeger, at gebyrerne ikke dækker udgifterne til sagsbehandlingen.
TV2 Bornholm, Regionale Nyheder kl. 19.30 (251109).
Stor forskel på prisen for byggesager
Der er stor forskel på, hvor meget de syd- og sønderjyske kommuner tager for at behandle en byggesag, viser en undersøgelse lavet af Dansk Byggeri. Varde Kommune opkræver et gebyr på 1.239 kr. for at behandle en ukompliceret byggesag om et nyt hus på 180 kvm., mens prisen for den samme ydelse i Haderslev Kommune er 5.040 kr. Sønderborg og Fanø hører også til de kommuner, hvor gebyrerne er høje, mens gebyrerne i Esbjerg og Vejen kommuner ligger under landsgennemsnittet.
DR P4 Radio Syd, DR P4 Esbjerg, Nyheder kl. 7.30 (251109)
Her er Danmarks dyreste kvadratmeterpriser
Mens Frederiksberg og Gentofte har Danmarks dyreste kvadratmeterpriser på 32.000 kr., koster en kvadratmeter bolig i København ’kun’ 23.500 kr. På veskysten af Jylland kan man finde priser ned til 5.500 kr. per kvadratmeter. Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk …
… ”Vores tal viser en tydelig tendens, jo længere østpå man kigger på hus, desto dyrere er kvadratmeterprisen,” siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S Birgit Daetz …
… ”Der er stor prisforskel fra kommune til kommune, og derfor er det også vigtigt, at boligkøbere ser sig godt for samt gør op med sig selv, hvor meget det betyder at bo i den populære kommune, hvis du kan spare flere tusinde kroner ved at rykke til en nærliggende kommune et par kilometer væk,” siger Birgit Daetz .
Børsen.dk m.fl.(24. november 2009)